Mina reflektioner

Säsong för tomater, Ugnstorkade coktail- /körsbärstomater

I Sverige tenderar vi till att misshandla tomater lite grand, de förvaras alldeles för kallt och serveras därefter kylskåpskalla, antingen skivade eller klyftade, men man kan göra roligare saker med dem.

Ugnstorkade coktail- /körsbärstomater

Halvera tomaterna, lägg dem i en ugnsfast form, strö lite salt över dem, helst fling- eller grovsalt, strö därefter lite torkade örtkryddor, ex oregano över och ringla slutligen lite olivolja över tomaterna.

Därefter placerar du dem mitt i ugnen och torkar dom i tre – fyra timmar på låg värme, 90 – 100 grader. Antingen serverar du dom avsvalnade, eller så lägger du de avsvalnade tomaterna i ett lämpligt kärl och häller på olivolja så att tomaterna nätt och jämt täcks, om så önskas kan lite torkad chilli läggas till. Håller sig ett par dagar i kylen och är gott till det mesta, på den påskbuffé jag gjorde i år hade dessa en strykande åtgång.

Det går att ugnstorka de flesta tomater, men ju större de är ju bättre är det att servera dessa i anslutning till att de svalnat, ex med lite finhackad röd lök ovanpå och en eller annan droppe balsamvinäger.

Written by melkerlarsson

10 maj, 2011 den 23:42

%d bloggare gillar detta: