Mina reflektioner

Risotto, grundrecept

Mina minnen av Risotto är skiftande, mitt första minne härstammar från 80-talets början, då jag till och från arbetade i ett dagiskök, på den tiden var Risotto för mig stora förpackningar med torrvara. Vill minnas att det fanns två varianter, biff- respektive räkrisotto, så särdeles många räkor såg jag dock aldrig till i samband med tilllagningen.

Mitt andra minne härstammar från en inflygning till Milano i början av 90-talet, från planet noterade jag mängden risodlingar, vilket väckte min förvåning och därmed även mitt intresse. Dessförinnan hade jag ingen aning om att man odlade ris i Italien, senare under resan fick jag tillfälle att äta en äkta Italiensk risotto. Väl hemkommen började jag leta efter recept, internet var ju bara i sin linda så det blev till att bläddra i kokböcker såväl hemma som på biblioteket – å till slut fann jag ett recept. Nästa problem var att få tag i avorioris, även det lyckades jag med efter idogt letande, i dag hittar man avorioris i princip överallt.

Jag brukar servera risotto till tex kyckling eller chillimarinerad fläskkarre. Risotto kan även blandas med ex svamp eller sparris och därmed ätas som den är, men det är en annan historia.

Ingredienser:
4 dl avorioris
1 Gul lök, finhackad
Olivolja
1-2 dl vitt vin
0,5 – 0,7 l buljong (kyckling-/köttbuljong)
100 g parmesanost
salt och peppar

Tillagning:
1. Fräs ris och lök i olivolja under en tre-fyra minuter, utan att det tar färg.
2. Slå på det vita vinet och låt det sugas upp av riset.
3. Slå på en slev varm buljong. Risotton blir bäst om man häller på en slev buljong i taget och rör om hela tiden. När vätskan har kokat in slår man på nästa slev och fortsätter tills riset är färdigt. Det skall vara genomkokt men ändå ha tuggmotstånd och kärna. Provsmaka gärna då och då med en tesked, jag brukar fö ha buljongen i en liten tillbringare och hälla på efter behov (buljongen tillagar jag i tillbringaren i mikron)
4. Riv parmesanen grovt. Dra kastrullen av plattan och häll i den i det färdigkokta riset och rör om. För att få en krämigare konsistens så kan man tillsätta en klick smör eller crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.

Written by melkerlarsson

27 maj, 2011 den 19:37

Publicerat i Mat & Dryck, Recept

Tagged with ,

%d bloggare gillar detta: