Mina reflektioner

Övergivna platser, Häggviks centrum

För trettio år sedan lämnade jag föräldrarhemmet och flyttade till min första egna lägenhet, slumpmässigt kom jag att hamna i Häggvik i Sollentuna. Orsaken till detta var att jag p g a av mina förutseende föräldrar placerats i HSB´s kö till nyproducerade lägenheter, vilket gav mig möjligheten att 1981 för 13 000 kr förvärva en lägenhet i Häggvik i Sollentuna, tio år senare kom jag att sälja lägenheten till ett betydligt högre pris, men det är en annan historia.


Efter att ha lämnnat Häggvik 1991 kom det att ta lång tid innan jag åter besökte Häggvik, först tjugo år senare kom jag att besöka Häggviks handelsplats tillsammans med min son, jag valde att åka till Häggviks station och ta en promenad med sonen i de kvarter jag lämnade tjugo år tidigare. Sonen bekantade sig med områdets alla lekplatser och därefter tog vi en sväng i Häggviks centrum.

När jag var nyinflyttad i Häggvik kunde man faktiskt göra en inköpsrunda i det lokala centrumet, man kunde handla livsmedel på ICA eller Konsum, fisk eller något annat gott i fiskaffären, köpa ett frimärke på posten, en blomma i blomsterbutiken och lämna in tipset i tobaksaffären. Ville man utöka inköpsrundan kunde man hyra en videofilm i videobutiken och låna en bok på biblioteket, men sedan var det bara att gå hemåt för då hade man täckt in allt vad som fanns i serviceväg.

Redan under 80-talet försvann såväl fiskaffären som Konsum, men nådastöten för Häggviks centrum kom väl i och med etableringen av Stinsens köpcentrum 1,5 km därifrån under 90-talet, därefter har området därikring växt upp och benämns numera Häggviks handelsplats. Där finns såväl City gross, Coop Forum, ICA Maxi och Willys samt ett stort antal andra butiker, så att Häggviks centrum inte överlevde är föga förvånande, ska du handla så följ inte skylten mot Häggviks centrum när du kliver av pendeltåget, utan ta till vänster i gångtunneln, efter ca 800 meterr är du vid Häggviks handelsplats.

Om du mot förmodan skulle ta till höger och hamna i Häggviks centrum hittar du inga ruiner, men gott om övergivna lokaler och en mycket begränsad service, men lämna in tipset kan du fortfarande göra och antalet matställen där du kan få dig en öl har faktiskt fördubblats på trettio år, numera är dom faktiskt två.

Written by melkerlarsson

10 juni, 2011 den 06:00

%d bloggare gillar detta: