Mina reflektioner

Tre smörrebröd

Smörrebröd är väl att betrakta som Danmarks nationalrätt, när jag besökte Danmark frekvent under 70-talet fanns det smörrebrödsbutiker i varje hörn i Köpenhamn, sedan dess har smörrebrödens ställning kommit att devalveras och med det även smörrebrödbutikernas antal. Det som en gång i tiden var en vardagslunch har alltmer kommit att bli en finare bjudrätt.

Smörrebröd har väl egentligen aldrig fått fotfäste i Sverige, men jag tog med mig dessa hem och har genom åren bjudit på smörrebröd, så även i kväll.

Idag bjöd jag på nedanstående varianter, egentligen är det bara fantasin som begränsar vad man ska lägga på rågbrödet.

Smörrebröd med räkor och avokado:
Ingredienser:

  • mörkt rågbröd
  • smör
  • avokado, skivad
  • ägg, kokta och skivade
  • räkor, skalade
  • majonäs
  • dill

Gör så här:

  • Smöra brödet (skär av kanterna om dessa är hårda)
  • Lägg avokadon underst
  • Bygg vidare med ägg och majonäs
  • Toppa med så många räkor som möjligt
  • Garnera med en kvist dill

Smörrebröd med rostbiff
Ingredienser:

  • mörkt rågbröd
  • smör
  • några skivor rostbiff
  • 1/2 gul lök, skivad (per smörrebröd)
  • 1 nypa socker (per smörrebröd)
  • Remouladesåse (jag är lat och köper denna)

Gör så här:

  • Stek löken med matfett i en panna, strö på lite socker.
  • Smöra brödet, skär av kanterna om dessa är hårda, lägg på rostbiffen och klicka på såsen. Lökringar överst.

Smörrebröd med Leverpastej
Ingredienser:

  • Leverpastej, bakad
  • Blandad sallad
  • Inlagd gurka
  • En skiva knaperstekt bacon (per smörrebröd) kan ersättas med en brynt skiva lufttorkad skinka om man önskar undvika stekoset
  • Gele (om så önskas)

Gör så här:

  • Stek bacon eller lufttorkad skinka, om bacon låt rinna av på hushållspapper.
  • Smöra brödet, skär av kanterna om dessa är hårda, lägg på lite blandad sallad och en skiva leverpastej, därefter gurka och baconskivan.
%d bloggare gillar detta: