Mina reflektioner

Coop Forum i Fittja stängs

Coop Forum i Fittja kastar in handduken, om en månad (den 5 februari) slår Coop Forum i Fittja igen och läggs ner. Beslutet är föga förvånande, vid mitt senaste besök, sommaren 2011, möttes jag av en tämligen öde bilparkering och inne i butiken var det glest mellan kunderna. Att Coop Forum i Fittja var illa ute framgick med önskvärd tydlighet, men jag trodde nog att dom skulle hålla ut ett tag till.

Min första kontakt med Coop Forum i Fittja fick jag i och med att jag träffade min blivande fru 2003, då hon bodde i det närbelägna Hallunda kom jag att handla en del på Coop Forum i Fittja. Vid denna tidpunkt hade butiken nyligen genomgått en rejäl omvandling och kom att tjäna som ett koncept för övriga Coop Forum, ett koncept som allt som oftast när det gäller kooperationen inte fullföljdes. Jag imponerades dock av konceptet och återvände alltsom oftast till Coop Forum i Fittja under åren 2003-04. Därefter gick det bara sämre, ytorna krymptes men till slut återstod endast nedläggning.

Dessvärre antar jag att ett antal andra Coop Forum i Stockholmsområdet är i farozonen, Coop Forum i Arninge, Bromma, Handen, Vinsta och Västberga är välbesökta och lär nog finnas kvar, detsamma gäller nog även Coop Forum i Värmdö även om denna inte har riktigt samma kundtryck. Dock finns det en risk Coop Forum i Häggvik och Kungsängen på sikt kommer att avvecklas, i alla fall av mina observationer att dömma, dock har jag från annat håll förstått att Coop Forum i Kungsängen lyckats vända den negativa trenden och därmed lär leva vidare. Hur det förhåller sig med Coop Forum iNorrtälje och Södertälje vet jag inte då jag aldrig besökt dessa.

————————-
Coop Forum i Fittja

Strax innan julen 1963 öppnade Konsum Stockholmsområdets första stormarknad, OBS! i Vårby, inför öppnandet ifrågasattes det huruvida folk skulle sätta sig i bilen och åka till den ödebyggd som Vårby då utgjorde för att handla, men från första dagen var parkeringen full med bilar och stormarknaden var här för att stanna. I början av 80-talet flyttade OBS! i Värby tvärs över sundet, till Fittja, de gamla lokalerna i Vårby omvandlades till OBS! Interiör.

Den första svenska stormarknaden öppnades ett år tidigare 1962, vid Jägersro i Malmö, då Wessels öppnade sin stora självbetjäningsbutik. Det var Skandinaviens första stormarknad och den andra stormarknaden i Europa. Wessels kom sedemera att slås ihop med BRA som under 70-talet öppnade stormarknader i Arninge, Bromma och Kungsängen, det gemensamma namnet kom att bli Bra & Wessels, i dagligt tal B&W. I början av nittiotalet togs B&W över av dagens Coop, de drevs vidare under namnet B&W fram tills i början av 2000-talet då de kom att namnändras till Coop Forum.

%d bloggare gillar detta: