Mina reflektioner

Ångtåg i Mariefred

Östra södermanlands järnväg är den äldsta museijärnvägen i europa, utanför England, verksamheten inleddes 1959, då i Södertälje, men flyttade 1966 till Mariefred. Samma år skaffade min familj en sommarstuga i närheten av Köping, jag var då tre år, vissa helger hade man tur och vi färdades hem emot Stockholm med bilen söder om Mälaren och då hände det att vi stannade till i Mariefred och då fick jag åka ångtåg.

Den glädje jag kände som barn fick jag återuppleva när jag och min son i torsdags klev av tåget vid Läggesta och travade ned till Läggesta nedre där Östra södermanlands järnväg har sin station.

När sonen såg det lilla smalspåriga loket tuffa in till stationen blev han eld och lågor, glädjen nådde nya nivåer när vi med varsin järnvägsbiljett äntrade en av de små och smala passagerarvagnarna och stegrades ytterligare när vi sakta tuffade mot Mariefred. Det blev ett par turer mellan Mariefred och Läggesta den dagen innan det åter var dags att äntra det moderna dubbeldäckade tåget i Läggesta för hemfärden till Stockholm. Detta var sonens och mitt första gemensamma besök vid Östra Södermanlands järnväg, men absolut inte det sista.

 

Written by melkerlarsson

11 juli, 2012 den 06:29

%d bloggare gillar detta: