Mina reflektioner

En resa med Gotlandståget

Jag har besökt Gotland ett par gånger, men jag har aldrig besökt eller åkt med Gotlandståget, men denna gång skulle det ske. Tillsammans med sonen klev jag på en härligt luftkonditionerad buss vid Visby busstation, efter närmare en halvtimmes resa klev vi av i Dalhem, invid Hesselby station.

Gotlandståget, Hesselby Järnväg, Hesselby stationVid stationen stod ångloket ”Dalhem” och tog vatten, vi köpte varsin tur och retur biljett Hesselby (Dalhem) – Thule, sedan äntrade vi tåget. då det var en varm dag valde vi naturlig luftkonditionering, vi stod utomhus på en av de öppna plattformarna under resan till Thule.

I Thule var det rundgång för ångloket, det bytte m a o ände på tåget, vi passade på att titta på det varsamt renoverade stationshuset, vilket man sommartid kan hyra, samt lyssnade på en fantastisk berättelse om Gotlands järnvägar.

På återvägen till Hesselby gjorde tåget ett uppehåll vid hållplats Eken, som fått sitt namn efter en imponerande tusenårig ek på platsen, även där fick vi lyssna på en berättelse, en blandning av anekdoter och fakta, mycket underhållande.

Gotlandståget, Hesselby JärnvägÅter i Hesselby vandrade runt på stationsområdet, tittade på fordonen som stod uppställda i vagnhallen och besökte det lilla museet innan det var dags att åter äntra tåget för ytterligare en resa Hesselby – Thule tur och retur.

Innan det var dags att återvända till Visby fikade vi i järnvägscafét och inhandlade lite böcker mm, vi kommer absolut att återvända till Gotlandståget, inom kort kommer banan att förlängas till Roma, vilket innebär att banan förlängs från dagens ca 2,7 km till ca 6,5 km.

Sonens önskan är att vi ska åka dit så fort banan till Roma öppnar, helst vill han åka dit på invigningsdagen, vi får se…

Gotlandståget, Hesselby Järnväg, Hesselby station

Gotlandståget, Hesselby Järnväg, Hesselby station

%d bloggare gillar detta: