Mina reflektioner

Utflyktsmål bortom allfarvägarna

leave a comment »

De lite udda utflyktsmålen bortom allfarvägarna och utanför Stockholms tullar har alltid lockat mig, intresset för de lite mer udda museerna och utflyktsmålen tog sin början för närmare 40 år sedan.

Berättelser om utflyktsmål bortom Stockholms tullarVägvisare till kulturen i Stockholms länPå den tiden var det inte så lätt att hitta de udda museerna och utflyktsmålen, en del tips fick man från tidningsartiklar och andra från broschyrer, böcker och kartor, idag finns informationen allt som oftast en sökning bort på datorn, surfplattan eller telefonen.

Mitt intresse för de udda museerna och utflyktsmålen tog fart i och med en serie i Dagens Nyheters dåvarande förortsbilagor, vilka sedan länge är nedlagda, dessa samlades 1976 i en skrift ”Berättelser om utflyktsmål bortom Stockholms tullar”, med denna i ryggsäcken letade jag mig runt i länet på söndagarna och kom med tiden att besöka i princip alla de beskrivna utflyktsmålen. Något år senare kom jag att köpa den då nyutkomna ”Vägvisare till kulturen i Stockholms län”, där hittade jag hundratals potentiella utflyktsmål, av vilka jag under åren kommit att besöka många.

Under de därpå följande decenniumen har jag kommit att samla på mig hyllmeter med broschyrer, böcker och kartor, uppgifterna i dessa är kanske inte alltid längre så särdeles aktuella, men de inspirerar mig fortfarande till utflykter, numera i sällskap med en intresserad son som gärna besöker udda museer, ruiner slott mm tillsammans med sin pappa.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: