Mina reflektioner

Det blev några resor med MalmöExpressen

leave a comment »

MalmöExpressen, eller linje 5, kör mellan Stenkällan och Västra Hamnen via Rosengård och centrala Malmö. När sonen och jag i förra veckan besökte Malmö passade vi naturligtvis på att provåka.

Malmöexpressen, Linje 5, i Västra hamnenFörsta kvällen åkte vi söderut mot Stenkällan, vid ändhållplatsen låg det en större gräsyta där det kryllade av kaniner som sonen studerade, han hittade även en igelkott. Andra kvällen åkte vi ut till Västra hamnen, där vi tittade på sommarlovsbussen, Turning Torso och besökte en av de mest fantastiska lekplatser som finns i Sverige.

MalmöExpressens bussar är 24 meter långa, att jämföra med 12 meter för en vanlig stadsbuss och 18 meter för en ledbuss, bussarna är så kallade gashybrider som använder en kombination av biogas och uppladdningsbara batterier som laddas vid inbromsning, vilket ger lägre miljöpåverkan. Bussarna har plats för 55 sittande och 95 stående passagerare, vilket ger en total kapacitet om 150 passagerare, en vanlig ledbuss om 18 meter i stadstrafik rymmer totalt ca 120 passagerare, varav ca 45 sittande.

Bussarna som används på MalmöExpressen är unika i Sverige, i alla fall när det kommer till utformningen och den yttre designen, de påminner om en modern spårvagn, dock finns 24 meter långa dubbelledade bussar även i Göteborg, men med en mer konventionell design. I Stockholm planeras det för närvarande inget införande av 24 meter långa dubbelledade bussar, i alla fall inte i närtid.

Malmöexpressen, Linje 5, i Västra hamnen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: