Mina reflektioner

Pressgurka, recept

with one comment

Pressgurka är ett klassiskt svenskt (nordiskt) tillbehör till ex kötträtter, jag brukar bjuda på detta när vi har ”äldre gäster”, vilka ler igenkännande och uppskattar den tunt skivade gurkan, dessutom använder jag den som en ingrediens till smörrebröd.

Smörrebröd med pressgurka och leverpastej

Smörrebröd med pressgurka och leverpastej

Ingredienser

  • 1 gurka
  • 1 tsk salt
  • 2 msk ättika (12%)
  • 1 dl vatten
  • 2 msk socker
  • Lite vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja (1 tsk torkad persilja går bra det med)

Gör så här

Skiva gurkan tunt med osthyvel eller mandolin etc (skala gurkan om skalet är tjockt), blanda med salt i en skål, lägg på ett fat och en tyngd däröver i ca 30 minuter, häll av spadet.

Gör en lag av ättiksprit, vatten, socker, vitpeppar och hackad persilja, rör tills sockret löst sig. Lägg gurkan i en burk och häll lagen över, låt stå någon timme före servering.

Written by melkerlarsson

19 juli, 2015 den 23:41

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Hej!
    Här är en f d Stockholmare i förskingringen som har tittat in lite då och då på din blogg, sedan jag hade turen att ”ramla” över den när jag skulle googla på något om Skarpnäck förra året. Gillar den verkligen – inte minst mat-recepten – och i synnerhet uppskattas dina fina foton och beskrivningarna av de intressanta platserna du och sonen bevistar, vare sig det är tågrelaterade utflyktsmål eller andra ställen.

    Kommer snart förhoppningsvis kunna skörda egna gurkor och då ska här göras något jag aldrig gjort förut, nämligen pressgurka minsann.

    Vänligen Sussie Moberg

    Gillad av 1 person

    Sussie moberg

    20 juli, 2015 at 20:23


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: