Mina reflektioner

Kommunikationsradio, mer än en leksak

leave a comment »

9179065155614För ett tag sedan köpte jag två billiga kommunikationsradios till mig och sonen på Clas Ohlson, vilket jag borde gjort tidigare.

Man kan naturligtvis undra varför någon köper en kommunikationsradio i mobiltelefonens tidevarv?

Vårt huvudsakliga användningsområde är när vi är ute i skogen och tittar på fåglar eller letar efter orienteringskontroller, dels är täckningen för mobiltelefonen sämre i skogen, dels är det lättare att plocka upp en radio ur fickan och trycka in en knapp och säga några ord än att ringa varandra i tid och otid. Ett annat plus är den mycket goda batteritiden, vi har använt våra i över en månad utan att behöva ladda dom. Den enda direkta nackdelen är att andra kan höra vad man säger, frekvenserna delas ju med andra, men det spelar ju ingen roll om någon annan hör när sonen entusiastiskt meddelar att han ser en större hackspett, en nötväcka eller en orienteringskontroll.

Räckvidden är ganska så bra, inne i stan mellan 1 – 2 km, ute i skog och mark, 3 – 5 km beroende på terrängen, under gynnsamma omständigheter längre än så. Vi har naturligtvis ingen nytta av denna ganska långa räckvidd när vi är ute i skogen, men det gör ju att radion fungerar bra i de flesta situationer.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: