Mina reflektioner

Gamla biografer fascinerar

leave a comment »

Stockholms alla biografer, Kurt BerglundJag och sonen promenerar ofta och gärna i stan, allt som oftast passerar vi en byggnad där vi kan se spår efter en biograf, den klassiska baldakinen eller en entré som på annat sätt antyder att det en gång i tiden torde det ha legat en biograf på adressen.

När vi under en stadspromenad passerar en potentiell gammal biograf tar vi oftast en bild och noterar adressen, väl hemkomna söker vi på nätet och allt som oftast får vi träff och kan läsa om vad biografen hette och när den lades ner.

Sedan länge har vi dock sökt efter boken ”Stockholms alla biografer” av Kurt Berglund, men den är sedan länge slutsåld och på antikvariaten i stan har vi inte hittat den. Men när jag och sonen besökte Malmö för några veckor sedan gick vi in på Stenvalls bokhandel och vad hittade sonen i hyllorna, jo ”Stockholms alla biografer”, dessutom till ett klart överkomligt pris. Boken överträffade både min och sonens förväntningar, den är förmodligen den bok vi bläddrat i mest under de senaste veckorna, i god konkurrens med vår fågelböcker.

Vad är det då som gör gamla biografer så fascinerande? Det är väl historien och hur biograferna påverkade stadsbilden, betänk att Götgatan, Hornsgatan och S:t Eriksgatan hade gott om biografer på den tiden, det måste onekligen varit mycket folk i rörelse på de biograftäta gatorna strax före klockan sju och kring klockan nio samt vid elvatiden. När biograferna en efter en försvann så försvann förmodligen även folklivet på gatorna på kvällarna, vilket förmodligen även fick konsekvenser för konditorier och andra affärsidkare.

Varför inte ta en stadspromenad i stan med temat ”Biografsafari”, skriv ut en karta över biograferna i Stockholms innerstad 1947 och se vilka du kan hitta spår av än idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: