Mina reflektioner

23 år sedan JAS kraschen på Långholmen

leave a comment »

Idag är det 23 år sedan JAS kraschen på Långholmen, jag hade åkt in till stan med pendeltåget för att titta på flyguppvisningen under Vattenfestivalen och placerat mig på Söder Mälarstrand.

Efter en eller annan sväng över Riddarfjärden stegrade sig flygplanet över Långholmen och en liten grej sköts ut, några sekunder senare förstod jag att det var piloten som skjutit ut sig med katapultstolen. Flygplanet föll hastigt ner mot Långholmen och därefter kom ett stort rökmoln från platsen.

Det blev alldeles tyst på Söder Mälarstrand, frågan som surrade i luften var ”hur många dog?”, var det 25 döda, eller 50 döda eller var det ännu fler? Tack och lov dog ingen, vad jag minns skadades ingen heller, men hade flygplanet kraschat bara 20 – 30 meter från den platsen där det slog ner hade vi förmodligen talat om 25 – 100 dödsoffer, eller kanske ännu fler.

Detta var dock före de smarta mobiltelefonernas tid, så det kom inga nyhetsuppdateringar i mobilen, så vi som stod vid Söder Mälarstrand visste inte mer än det vi såg, vi kunde bara spekulera. Å andra sidan kom inte ryktesspridningen igång på samma sätt som den gör idag, det enda ryktet som hördes stod speakern för, ”flygplanet har kraschat vid Hornstull”, vi som stod vid Söder Mälarstrand kunde dock konstatera att det kraschat på Långholmen eller i värsta fall på Västerbron där det stod stora mängder med människor.

Video från kraschen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: