Mina reflektioner

Kålpudding

with one comment

Kålpudding är nog att betrakta som en svensk klassiker, idag är det dessvärre en ganska så bortglömd rätt, vilket är synd då det är en ”allt i ett rätt” och en rätt som är lätt att förbereda för att sedan bara värma på.

Det är inte helt ovanligt att det ingår grädde och mjölk i recept på kålpudding, det ingår inte i detta recept vilket gör det lite kalorisnålare.

Färsk vitkålIngredienser:

  • Vitkålshuvud ca 1 kg
  • 50 g margarin/smör
  • 1 tsk Chili Flakes (kan uteslutas, men ger en modernare smak på denna svenska klassiker)
  • salt och peppar
  • 2 msk sirap
  • 1 msk ättika
  • 600 g köttfärs (gärna blandfärs)
  • 2 ½ dl vatten
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Strimla kålhuvudet, skär dock bort den hårda ”stocken”.
  • Smält smöret i en stor stekpanna eller i en gryta, lägg i kålen och bryn den lätt. Rör om då och då så att kålen inte bränns, när kålen börjar bli klar strö över Chili Flakes och rör runt, låt vitkålen bryna ytterligare en stund. Salta och peppra lätt. Ringla över sirap och ättika, ställ därefter kålen åt sidan.
  • Blanda färsen med vatten, salt och peppar.
  • Blanda ¾ av kålen med färsen och lägg i en ugnssäker form. Täck med resten av kålen.
  • Grädda i 175° ca 45 minuter.

Servera kålpuddingen nygräddad med ex rårörda lingon, kålpudding går utmärkt att göra i portionsformar som sedan fryses för framtid luncher och middagar.

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Jamen det finns visst en massa olika recept på den här maträtten. Det här är för mig ett helt främmande recept.
    Kram

    Gilla

    surridurr

    18 november, 2016 at 21:24


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: