Mina reflektioner

Fågelmatning

with one comment

Skansen, blåmes och talgoxe äter ur handenDe flesta fåglar lämnar Sverige under hösten, när vintern kommer finns bara 10 – 15% av fågelbeståndet kvar i Sverige, resten har dragit söderut, en del bara till Danmark, andra övervintrar betydligt längre söderut, söder om ekvatorn. De fåglar som stannar kvar i Sverige håller sig antigen till ett geografiskt begränsat område, vanligtvis häckningsområdet, eller så stryker de omkring över ett större område.

Huruvida man ska mata fåglar på vintern eller inte finns det olika uppfattningar om, fåglarna tar nog knappast skada av att bli matade och skulle man för en period sluta mata fåglarna lär dom nog söka föda på en annan plats, fåglar är inte dumma. Dom fungerar nog som oss människor, är ICA stängt så går vi till Coop och handlar istället.

Fågelmatningen lockar mer fåglar om man har flera olika sorters föda och dessutom placerar maten på ett så skyddat sätt som möjligt, ex intill träd, buskage eller Sibirisk katt i snöhäck, det är bättre än att det hänger helt öppet. Detta för att fåglarna ska kunna söka skydd från ex rovfåglar, i samhällen är nog katter ett större problem än rovfåglar, så man bör tillse att inte en katt med enkelhet kan lägga sig i bakhåll på matningsplatsen.

Förutom med traditionell fågelmat i form av ex talgbollar, som vi köper i ”affären”, matar vi fåglarna med allt möjligt, exempelvis:

 • Bröd, såväl matbröd som kaffebröd som blivit över hemmavid (dock ej bröd med saffran)
 • Frön och nötter, ex solrosfrön, samt allehanda andra frön och nötter, är dom stora kan man krossa dom något i en mortel (dock ej salta frön och nötter)
 • Frukt, såväl färsk som torkad, torkad frukt kan man såvida den är stor dela något innan den läggs ut
 • Havregryn
 • Övrigt överblivet, såsom avrunna majskorn, överblivna flingor och müsli mm

Vill man ta sin fågelmatning till en högre nivå kan man faktiskt göra sina egna talgbollar, det finns flera recept på nätet, ex ett recept från tidningen Land.

När den första kylan dök upp förra veckan påbörjade vi ingen fågelmatning, men det gör vi senast när kylan och snön kommer åter.

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Vilken fantastisk känsla det måste vara att få fåglarna att komma till handen!! Jag matar gråsparvar sedan måååååånga år vid en strandväg nära mitt hem Är lite stolt över att på så sätt numera ha en överlevande koloni på över 100 gråsparvar på våren. Sedan några år hjälper också andra till med matningen – vet inte vilka de är för de gör det, precis som jag, på eget bevåg. På somrarna matar jag fåglar på min äng helt enkelt därför att det är jättekul att fågelungar som dagliga besökare.

  Gilla

  storstadsnatur

  22 november, 2016 at 12:40


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: