Mina reflektioner

En favorit i repris, Lötsjön och Råstasjön

with 4 comments

Idag blev det en favorit i repris, jag och sonen åkte till Lötsjön och Råstasjön för att skåda fåglar, det har vi gjort många gånger denna vinter.

grasander-lotsjonVi började precis som vanligt vid Lötsjön, där såg vi en annorlunda gräsandshanne, som var ljus, näst intill vit på bröstet och med en avvikande färgteckning på ryggen, vi har sett honom förr, men idag lyckades jag få en bild på honom och en mer normalfärgad hanne som jämförelse. Vid en annan del av Lötsjön matade en kvinna fåglarna med bröd, i konkurrensen om brödet kokade nästan vattnet av gräsänder som försökte ta sig fram till de eftertraktade brödbitarna.

Därefter fortsatte vi till Råstasjön, där såg vi som vanligt mängder med hägrar, men vi såg ingen vattenrall denna gång, däremot tittade vi på fågelmatningen på den norra sidan av Råstasjön, där såg vi b l a: blåmes, bofink, domherre, gråsiska, gulsparv, nötväcka, rödhake och talgoxe, dagens höjdpunkt var dock en sparvhök och sångsvanarna som flög i en fin formation över Råstasjön.

När vi summerade dagen kunde vi konstatera att vi sett 36 olika arter under dagen, vi har därmed sett 54 olika arter under januari, vilket måste betraktas som ett mycket bra resultat med tanke på att januari är en av de månader som inte är särdeles fågelrika.

 

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Härligt! Jag har aldrig riktigt ägnat mig åt att skåda fåglar men det låter som en riktigt härlig – och nyttig – hobby (avkoppling?). Kanske dags att ändra mig?

  Gillad av 1 person

  Anneri

  28 januari, 2017 at 23:55

  • Riktigt avkopplande och man behöver inte jaga de svårskådade, det finns ju fåglar överallt, t o m utanför fönstret. Det är minst lika spännande att se 500 fåglar av en vanlig art lyfta från ett fält som att se en raritet.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   29 januari, 2017 at 21:31

   • Provade på lite fågelskådning idag jag också. Besökte Sian-Kaán, nationalpark och världsarv som sägs vara boning åt cirka 300 olika fågelarter. Inte såg jag 3oo precis men ganska många trots allt. Riktigt härlig tur – men guppig 😉

    Gilla

    Anneri

    30 januari, 2017 at 00:29

 2. […] det att jag och sonen i lördags skådat fåglar vid Lötsjön och Råstasjön handlade vi mat på ICA Kvantum i Mall of Scandinavia, m a o precis som […]

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: