Mina reflektioner

Krigsrubriker i tidningarna ”Akut salladsbrist”

with 4 comments

Nu har man väl ändå tappat proportionerna när man börjar tala om ”akut salladsbrist” och ”grönsakskris”, det finns ju gott om grönsaker i affärerna, men när folk vant sig vid att köpa färdiga salladsblandningar som redan är sköljd och därmed ätfärdig är det uppenbarligen kris om denna inte finns tillgänglig. Av rubrikerna att döma kan man tro att hela den svenska befolkningen riskerar att dö i skörbjugg eller av vitaminbrist p g a den ”akuta salladsbristen”.

När jag växte upp på 60-talet var grönsaksdisken inte särdeles färggrann under vintern, när det inte var säsong lös de flesta grönsaker med sin frånvaro, under vintern dominerade rotfrukterna grönsaksavdelningen i snabbköpet, dessutom var nästan allt paketerat, såväl frukt och grönsaker, frukt och grönsaker i lösvikt återkom inte förrän under 70-talet. På den tiden fanns det dessutom importrestriktioner, vissa tider på året fick man inte importera ex äpplen, allt för att skydda de svenska odlarna.

När jag idag på lunchen som vanligt handlade på ICA Maxi Lindhagen hittade jag såväl dyra grönsaker, tomater för 55 kronor/kg, paprikor för 59 kronor/kg mm, men jag hittade även mycket prisvärda och god grönsaker/rotfrukter, vitkål för runt 10 kronor/kg, morötter, rödbetor mm. Så någon risk för att dö av skörbjugg eller vitaminbrist lär det knappast föreligga.

Morötter, ICA Maxi Lindhagen

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Som jag har förstått det så är ”krisen” bristen på importerade grönsaker som sallad, tomater mm – vilket leder till höga priser. Men jag håller med om att vi har så mycket inhemska, billiga rotfrukter – så vi kan få i oss allt vi behöver!

  Gillad av 1 person

  surridurr

  3 februari, 2017 at 21:50

 2. Ja jag såg ju rubrikerna i nättidningarna när vi var borta så jag blev lätt förvånad när jag travade in på ICA och grönsaksdisken var minst lika välfylld som tidigare. Men kanske det inte hände så mycket annat i världen just då…

  Gilla

  Anneri

  3 februari, 2017 at 23:08

 3. Vi är ganska förskonade från kriser och katastrofer i det här landet och kanske är det därför vi förlorar proportionerna ibland. Ordens betydelse förminskas och jag vet att det också har diskuterats en del. Vilka ord ska vi ta till när det verkligen är kris inom något område?

  Gillad av 1 person

  ibod11

  4 februari, 2017 at 18:19

  • Huvudet på spiken, kommer osökt att tänka på ordet ”kränkt”, ett ord som verkligen devalverats. Vilket ord ska man använda om det verkligen är kris?

   Gilla

   melkerlarsson

   4 februari, 2017 at 18:25


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: