Mina reflektioner

Fågelskådning vid Tyresö slott

with 4 comments

follbrinksstrommen-tyreso-slott-ismonsterIdag tog jag och sonen bussen till det närbelägna Tyresö slott för att skåda fåglar, vi började med Follbrinksströmmen, inte lika maffig som Nyfors som vi besökte förra lördagen, men precis som i Nyfors fick vi se Strömstarar.

Vi närde även en dröm om att få se en Kungsfiskare, men chansen var inte så stor då det endast finns några hundra par Kungsfiskare i Sverige, om det nu fanns en Kungsfiskare invid Follbrinksströmmen så visade han sig inte för oss i alla fall. Så vi fick nöja oss med att betrakta strömstararna och beundra de vackra isformationerna i forsen.

Vi fortsatte promenaden utefter strömmens utlopp och promenerade sedan i Tyresö slottspark, där såg vi mängder med fåglar, exempelvis Steglits, Nötväcka, Trädkrypare, Stjärtmes och Grönsiska, dagens höjdpunkt var dock Snösparven.

Vi avslutade dagen med att betrakta Tyresö slott, som sedan 30-talet ägs av Nordiska museet, idag var det dock vinterstängt, det finns många skäl att besöka Tyresö slott och dess omgivningar, på Notholmen finns det ett årenruntöppet café, Café Notholmen, i slottet finns det såväl spa och café, samt Tyresö slotts värdshus.

tyreso-slott-framsidan

 

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nu blev jag tvungen att googla lite, snösparv var för mig en okänd fågel (jag är usel på fåglar men jag brukar ju ha hört talas om dem i alla fall). Söt liten filur!

  Gillad av 1 person

  Anneri

  11 februari, 2017 at 21:02

 2. Jag såg en hel flock snösparvar ibland när jag bodde i en liten by bara några mil öster om Oviksfjällen. Efter det tror jag inte att jag har sett några sådana. Kanske är det här nere i södra delen av landet jag ska ha turen att se dem igen. Jag visste inte att de i bland övervintrar här.
  Jag googlade kungsfiskare. Den skulle jag också gärna vilja se i verkligheten 🙂
  Den enda fågel jag verkligen saknar här är storspoven. I mitten av april kom den med våren till Jämtland och den var speciell för oss.

  Gillad av 1 person

  ibod11

  12 februari, 2017 at 17:39

  • Kungsfiskaren är oerhört vacker, Storspov kan vi se ibland kring Stockholm, men jämfört med i Norrland är den sällsynt här. Tyvärr jagas storspov i vissa länder, dock inte i Sverige, så den har tyvärr minskat.

   Gilla

   melkerlarsson

   12 februari, 2017 at 18:30


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: