Mina reflektioner

Vi besökte Fysingen för första gången denna säsong

with 5 comments

Sjön Fysingen är en av de förnämsta fågelsjöarna i Stockholmsområdet, Fysingen är dessutom lättillgänglig för oss som saknar såväl bil som körkort, så jag och sonen tog tunnelbanan till stan, där bytte vi till pendeltåget mot Märsta och klev av vid Rosersbergs station, därifrån är det ca två kilometers promenad till Ströms gård och Fysingen.

Uppenbarligen tillhör jag och sonen några av de få som nyttjar pendeltåget när vi besöker Fysingen, vi mötte ingen uppenbar fågelskådare på vägen dit eller på vägen tillbaka till stationen, däremot var det fullt med bilar nere vid parkeringen vid Ströms gård, detta tycker jag är märkligt. Fysingen som är en av de bästa fågelsjöarna i Stockholmsområdet har en pendeltågsstation två kilometer bort, med ett tåg var 15:e minut stora delar av dygnet, så varför envisas naturälskande människor med att åka bil.

Idag fanns det en annan fördel med att ta tåget, jag och sonen kunde påbörja fågelskådningen redan när vi promenerade genom Rosersberg, ovanför oss kretsade 6 – 7 ormvråkar, när vi väl kom ner till Fysingen och Ströms gård blev det en fullkomlig explosion av arter och observationer. Dessvärre hade inte Ströms Café öppnat för säsongen, men det får bli en fika, glass eller smörgås på Ströms Café senare under våren.

Vid Ströms gård (Ströms Mad) såg vi b l a: Bläsgås, Grågås, Spetsbergsgås och Sädgås, vilka förutom grågåsen kan betraktas som rariteter. vi såg även Duvhök och Sparvhök, sonen skrev så att pennan glödde, till slut hade vi noterat 41 olika arter. Efter tre timmar återvände vi samma väg som vi kom, vi promenerade tillbaka till Rosersbergs station och tog därifrån pendeltåget hemåt, att vi båda var synnerligen nöjda med denna dag vid Fysingen behöver jag nog knappast tillägga.


5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag tillhör dem som tar bilen (om det inte är promenadavstånd) men till mitt försvar får jag nog säga att här finns inga tåg (gott om bussar om jag vill in till närmsta stad dock). Åker kollektivt när jag kan men här ute på landet har man inte så mycket att välja på 🙂 (men jag klagar inte, det är mitt val att bo här)

  Gillad av 1 person

  Anneri

  18 mars, 2017 at 21:25

  • Ute på landet är kollektivtrafiken dessvärre inte så bra, men ofta bättre än vad folk tror i alla fall i vissa relationer

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   18 mars, 2017 at 21:56

   • Om jag vill pendla in till närmaste stad fungerar kommunikationerna finfint. Det går en buss i halvtimmen dag/kväll (oftare under de ”tunga” pendlartimmarna) och en gång i timmen fram till typ 2 på natten så där kan vi inte klaga. Men vill jag någon annan stans än in till staden så får det bli bilen för då finns det nästan inget alls att välja på. Livet på landet 🙂

    Gillad av 1 person

    Anneri

    18 mars, 2017 at 22:48

 2. I mitt nuvarande tillstånd har jag stor förståelse för de som inte orkar gå så långt och som därför väljer att åka så nära som möjligt. Men när jag mår bättre skulle jag gärna gå de kilometrarna och ett antal till för att både se många fåglar och vacker natur och för att det är så skönt att vandra 🙂
  Din son verkar verkligen ha ett stort intresse för fåglar. Spännande att se om det blir en hobby eller om han kan hitta ett yrke där han kan få nytta av sitt intresse.

  Gillad av 1 person

  ibod11

  18 mars, 2017 at 21:46

  • Självklart finns det många som är ursäktade, alla orkar inte gå två km tur och retur, men 95% av de som var där och skådade fåglar och kom med bil skulle säkerligen orkat gå sträckan utan problem.

   Gilla

   melkerlarsson

   18 mars, 2017 at 21:53


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: