Hemgjort potatismos
Att lägga ut ett recept på potatismos, något de flesta troligen kan eller borde kunna tillaga, verkar kanske lite stolligt, men då sonen ett flertal gånger sagt att ”pappas potatismos är godast” så lägger jag upp ett recept på hemgjort potatismos i alla fall.
Själv har jag aldrig varit något fan av pulvermos, vi åt det aldrig hemma, så pulvermos har jag bara ätit i skolbespisningen under skolgången på 60- och 70-talet, samt säkerligen även i samband med något besök vid en korvkiosk, men skulle aldrig bjuda på det hemmavid.
Numera hävdar fö de flesta korvkiosker att dom serverar hemgjort potatismos, undrar hur dom håller det fräscht över tiden, för inte lagar dom det från grunden när kunden kommer in och beställer, då skulle det inte kunna serveras inom 5 á 10 minuter.
Ingredienser:
- ca 1 kg mjölig potatis, ex King Edward (använd ej fast potatis, det är i princip omöjligt att göra ett gott potatismos med fast potatis)
- ca 2 liter lätt saltat vatten
- 2 dl mjölk
- 1 tsk salt
- 1 msk margarin/smör
Gör så här:
Skala potatisen och dela den i jämnstora bitar, koka den mjuk i lätt saltat vatten, häll av kokvattnet, ställ tillbaka kastrullen på den ljumma plattan och låt den ånga av.
Mosa potatisen i kastrullen med en potatisstöt, värm mjölken i en tillbringare i mikrovågsugn eller kastrull. Ta fram elvispen och tillsätt mjölken medans du vispa moset luftigt med elvisp, smaksätt med lite salt och margarin/smör. Ska inte sonen äta så smaksätter jag även moset med nymald svartpeppar.
Det är bästa moset! Pulvermos ger jag inte mycket för.
GillaGilla
Anneri
29 mars, 2017 at 21:27
Hemgjort potatismos går inte att jämföra med pulvermos. Pulvermos kan duga om man är ute och t ex fjällvandrar och bara har ett stormkök med sig men då måste extra kryddor och om möjligt även lite smör tillsättas. Jag tycker att det är gott med en liten gnutta muskot i moset.
GillaGillad av 1 person
ibod11
30 mars, 2017 at 10:05