Mina reflektioner

Biologiska museet i Stockholm stängs

with 3 comments

Till hösten, den 31 augusti, kommer Biologiska museet i Stockholm att stängas, åtminstone för renovering, men kanske för alltid.

Museet har ca 20 000 besökare per år, vilket ger ett snitt om 50 – 60 besökare per dag, så det är väl inte så konstigt att en diskussion om att stänga museet uppkommit.

Det vore dock tråkigt om detta museum från 1893, som dessutom ser ut som när det invigdes, skulle slå igen. Förutom att det är ett Biologiskt museum är det museum som visar hur ett museum såg ut förr i tiden, med vändkors i entrén och med en total avsaknad av moderniteter, där belysningen till stor del utgörs av det naturliga dagsljuset. Vilket gör att öppettiderna över året styrs av dagsljuset, museet stänger tidigare under vinterhalvåret.

Jag och sonen får väl göra ett kanske sista besök på Biologiska museet innan det stänger, sedan kan vi bara hoppas att det öppnar igen.

biotopia-uppsalaI Uppsala har man gjort tvärtom och valt att satsa på sin motsvarighet, Biologiska museet i Uppsala har moderniserat och heter numera Biotopia, till skillnad från Biologiska museet i Stockholm som tillhör Stockholms minst besökta museum är Biotopia stadens mest besökta museum med runt 100 000 besökare under ett år varav en stor del utgörs av barnfamiljer. Jag och sonen besökte Biotopia under höstlovet och det var ett besök som gav mersmak, vi kommer absolut att åka dit igen.

 

 

 

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag frågade min son om han har besökt Biotopia och det har han, tillsammans med en av sina systrar. Han kommer ihåg att det mest vände sig till barn men att det var ganska trevligt. Min dotter säger att hon minns det som att det vände sig lika mycket till vuxna. Kanske kommer jag dit med någon av dem någon gång.

  Gillad av 1 person

  ibod11

  15 april, 2017 at 13:34

  • Jag tror att dom har rätt båda två, de flesta museum med självaktning riktar sig idag till barn och familjer, men även till de som har ett specialintresse, men dom kommer ju ändå. Det är tur att den tiden då barn skulle vara knäpp tysta och lugna på museum är över, så var det när jag växte upp, med stränga vaktmästare som sa åt barn att vara tysta mm.

   Gilla

   melkerlarsson

   15 april, 2017 at 14:32

   • Jag håller helt och hållet med om att det är kul att kunna göra ett besök utan att barnen måste vara tysta. Det är ju upplevelsen av att ha roligt tillsammans samtidigt som man lär sig något som är den stora behållningen.

    Gilla

    ibod11

    15 april, 2017 at 14:44


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: