Mina reflektioner

Tur att det inte blev som det var tänkt

with 4 comments

När jag och sonen under veckan blickade ut över Angarnsjöängen slog det mig hur annorlunda det hade kunnat sett ut om de storvulstiga planerna under de så kallade rekordåren under 60-talet hade blivit verklighet.

Angarnsjöängen

I fonden, bortom träden hade vi då sett Angarnstaden, förmodligen hade vi sett en lång rad av monotona höghus sticka upp ovanför trädtopparna, kanske hade det sett ut ungefär som vid Flemingsbergsviken.

Flemingsbergsvikens våtmarksanläggning, Flemingsberg i bakgrunden

Flemingsbergsvikens våtmarksanläggning, Flemingsberg i bakgrunden

Under 50- och 60-talet rådde det i princip en ständig högkonjunktur, Sveriges ekonomi växte så det knakade och därmed framtidstron, vilken var extra stark i våra storstäder, i Stockholm började man planera för Bogesundsstaden på Bogesundslandet, en massiv bebyggelse på det idag orörda norra Järvafältet och för Angarnstaden eller Össebystaden i Vallentuna.

I Angarnstaden eller Össebystaden siktade man på att bygga bostäder för 50 000 – 100 000 invånare, såväl motorvägar och pendeltåg eller tunnelbana var tänkt att försörja Angarnstaden, men sedan hände något, oljekrisen bromsade ekonomin och under 70- och början 80-talet upphörde Stockholm att växa, tillväxten tog dock som vi alla vet rejäl fart igen. Den skisserade tunnelbanan kortades av till Täby centrum, men även dessa planer skrinlades efter valet 1982 till förmån för en satsning på Roslagsbanan, hade inte så skett hade tunnelbanan till Täby centrum invigts i slutet av 80-talet.

Om det nu hade blivit som det på 60-talet var tänkt, hur hade det då sett ut vid Angarnsjöängen idag? Då bebyggelsen inte var planerad att ligga direkt inpå sjöängen hade man säkerligen kunnat skåda en eller annan fågel även om Angarnstaden byggts, men artrikedomen hade det nog varit lite si och så med då många av de fåglar vi i dag kan se i Angarn är beroende av omgivningens jordbrukslandskap och skogar. Dessutom hade förmodligen besökstrycket ökat kraftigt, gångvägar hade byggts och med tiden asfalterats, vilket förmodligen skulle bidragit till att ytterligare arter valt andra häcknings- och rastlokaler än Angarn.

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Du har nog alldeles rätt. Området hade garanterat påverkats av ett sådant ingrepp i området. Skönt att inte allt slår igenom. Det är illa nog med allt som ändå gör det …

  Gilla

  Lollo

  16 april, 2017 at 09:46

  • Samtidigt finns det runt våra storstäder ett behov av att bygga bostäder, vilket tyvärr leder till konflikter, ”bygg inte här, bygg någon annanstans”, ibland inrättas naturreservat i Stockholm bara för att hindra bostäder, inte för att naturen är särdeles spännande eller värdefull. I Stockholm bygger man mycket på redan förbrukad mark, gamla industriområden, gamla hamnområden och gamla flygplatser (jag bor på en sådan), men tyvärr räcker inte det.

   Gilla

   melkerlarsson

   16 april, 2017 at 20:55

   • Så är det naturligtvis. Vi märker av det även här i Norrköping. Det byggs överallt just nu.

    Gillad av 1 person

    Lollo

    16 april, 2017 at 22:47

 2. Det är nog inte alltid så lätt att väga olika behov mot varandra. Som tur är inser många hur viktig naturen är och vi får glädja oss åt de fina områden som finns kvar. Det är klart att bostäder måste byggas också men med så mycket naturhänsyn som är möjligt.

  Gilla

  ibod11

  17 april, 2017 at 18:44


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: