Mina reflektioner

Göran Persson har hamnat på Gripsholms slott

with 2 comments

I lördags besökte jag och sonen Gripsholms slott, där finns även statens porträttsamling att bese, vilken till stor del består av porträtt av gamla kungar och adelsmän, men under 1800-talet händer något, då dyker det även upp författare, poeter och folk från universitetsvärlden.

Under 1900-talet blir porträtten modernare, man hittar självporträtt och den sk moderna konsten sätter sina avtryck på porträtten, ett av de senaste porträtten som inkluderats i samlingen är ett porträtt av Göran Persson, fd statsminister. Det finns även en historisk Jöran Persson som var rådgivare till Erik XIV, han mötte dock ett värre öde än statsministern Göran Persson som avgick efter en valförlust, Jöran Persson blev avrättad på Brunkebergs torg 1568.

Trots att porträttet av Göran Persson är ett av de senaste porträtten i samlingen har det fler likheter med 1500- och 1600-talets kungaporträtt än med 1900-talets ganska så experimentella porträtt, det är ett porträtt där konstnären med pensel och färg försöker avbilda personen så väl som det bara går, kanske med ett visst inslag av försköning.

 

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Oavsett min politiska inriktning så tycker jag att det var ett bra porträtt. Jag är kanske lite tråkig som tycker mest om sådan konst som visar sanningen, även om en viss försköning har skett. Undrar vad som händer med den konst som inte får plats när nya tavlor ska hängas upp. Det måste finnas en ganska stor samling undanstoppad någonstans. Jag har varit i Gripsholms slott men jag kommer inte ihåg om det fanns tomma ytor för ny konst.

  Gillad av 1 person

  ibod11

  7 juni, 2017 at 16:54

  • Jag tror att dom har en basutställning med de kändaste kungarna, i övrigt byter dom löpande ut tavlorna på väggarna.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   7 juni, 2017 at 16:57


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: