Mina reflektioner

En resa med Saltsjöbanans veterantåg

with one comment

Idag åkte jag med Saltsjöbanans veterantåg från Henriksdal till Saltsjöbaden, veterantåget består av en motorvagn och en manövervagn, vilka båda med råge passerat 100 år, men det märks knappast, de är varsamt upprustade och ser idag ut som de gjorde när de var nya. Om ett par år kommer ytterligare en manövervagn att vara upprustad, då kan man visa upp ett tåg som såg ut som tågen gjorde på Saltsjöbanan mellan 1913 – 1976.

En resa med veterantåget tar lite längre tid än om man åker med den ordinarie trafiken, det går långsammare och måste för att passa in i den täta trafiken på Saltsjöbanan ibland stanna och vänta in ett mötande tåg en stund, men vad gör det när det är resan i sig som är målet. Jag hann både med att kliva av och fotografera och köpa fika i manövervagnens café under uppehållen.

Saltsjöbanans veterantåg kommer att gå även i morgon, den 18 juni, sedan ställs vagnarna undan ett tag, efter midsommar kommer Saltsjöbanan nämligen stängas av för upprustning och då ersätts all trafik med buss.

  • Motorvagn 15 byggdes på ASEA i Västerås 1912, den gick i trafik på Saltsjöbanan fram till 1976 då de nya blåa modifierade tunnelbanevagnarna tog över, den kom tillbaka till Saltsjöbanan 1992 och har därefter rustats upp och går numera i trafik då och då.
  • Manövervagn nummer 22 tillverkades 1912 av ASEA, den gick i trafik på Saltsjöbanan fram till 1976 då de nya blåa modifierade tunnelbanevagnarna tog över, den kom tillbaka till Saltsjöbanan i slutet av 90-talet och har därefter rustats upp och går sedan 2013 i trafik då och då.

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Det är alltid roligt när gamla föremål tas om hand och på ett bra sätt återställs. Ännu roligare är det när de faktiskt kan användas igen.

    Gillad av 1 person

    ibod11

    18 juni, 2017 at 20:22


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: