Mina reflektioner

Det blev mycket fågelskådning i Skåne

with 9 comments

Fågelskådning i Skåne

När jag och sonen i veckan besökte stod fågelskådning på programmet under två dagar, den första dagen besökte vi Skånes sydkust, Falsterbo – Skanör, den andra dagen åkte vi till Fulltofta i centrala Skåne. Båda dagarna bjöd på ett väder som var helt i vår smak, sol, men inte för varmt.

Falsterbo – Skanör

På tisdagen steg vi upp relativt tidigt för att ta bussen från Malmö till Skanör, vi klev av vid Skanörs centrum och promenerade ut mot kusten och Skanörs sanddynor, efter ett par minuter fick vi syn på en större grupp med gravänder och även många skärfläckor, fåglar som sonen aldrig sett förut och som inte finns hemmavid. Vi vandrade vidare utefter stranden ner mot Skanör, under vägen kunde vi anteckna den ena fågeln efter den andra i anteckningsblocket, listan blev med tiden ganska så lång, när vi summerade dagen kunde vi konstatera att vi sett 64 olika fågelarter, bland annat kentsk tärna, småtärna och svarttärna, vilket var helt nya arter för mig. Ett ganska så bra resultat med tanke på att vi var där mitt i sommaren, under sträcktid (flyttningen) vår och höst hade vi nog kunnat se ytterligare ett antal arter.

Vi fortsatte så långt vi kunde ner mot Skanör, vid gränsen för sälskyddsområdet, som vi självklart respekterade, styrde vi stegen över till uddens östliga kust, där kom dagens höjdpunkt, sälar i mängder, såväl gråsäl som knubbsäl, att få gå i solen utefter en folktom sandstrand och titta på mängder med sälar var en upplevelse som jag och sonen sent kommer att glömma. Som närmast var sälarna 40 – 50 meter, så det var inga problem att artbestämma dom.

Vi tittade naturligtvis inte bara på fåglar, Skanör och Falsterbo har mycket att erbjuda även för den icke fågelintresserade, långa sandstränder, sanddynor och en miljö som bara kan beskrivas med superlativ, sonen sammanfattade detta genom att säga att det inte känns som att vi är i Sverige. Det stämmer nog om man betraktar miljön ur ett Stockholmsperspektiv, då vi under några timmars promenad såg mer sandstränder än man kan hitta i hela Stockholmsområdet.

Efter ca en mils promenad bland sanddynorna var vi båda ganska så trötta och solbrända, sanden hade ju reflekterat solen ganska så bra, så var solbrända både lite här och där, ex under haken där man normalt inte blir så brun. Vi tog igen oss på ett café innan vi äntrade bussen för att återvända till hotellet i Malmö.

Fulltofta

Även på onsdagen steg vi upp relativt tidigt, denna dag promenerade vi upp till Malmö C för att ta bussen till Hörby, där vi bytte buss för att åka vidare till Fulltofta. Efter en stunds väntan vid Malmö C dök dubbeldäckaren som skulle ta oss till Hörby upp, en äldre dam trängde sig före en familj som stod förre oss i kön, väl uppe på andra våningen förstod jag varför, hon hade ”bokat” de fyra platserna i fronten på övervåningen för sina vänner. Familjen som stod först i kön fick därmed inte sina het eftertraktade platser, trist beteende må jag säga.

Under bussresan till Hörby spanade jag och sonen efter glador, röd glad, när vi passerat Lund tappade vi räkningen, då hade vi sett runt etthundra glador, det finns nog ingen annan rovfågel som är så synlig i Sverige, strax innan Hörby såg vi även en och annan stork ute på fälten. Efter bussbytet i Hörby klev vi av vid busshållplatsen ”Fulltofta riksvägen”, därefter fick vi promenera i fyra – femhundra meter utefter den hårt belastade riksvägen 13 som helt saknar vägren, där lastbilarna till Ystad (Polen) dundrade förbi i full fart. Jag finner det märkligt att Skånetrafiken accepterar denna placering av en busshållplats även om det är väghållaren, Trafikverket, som ansvarar för hållplatsen.

Efter några hundra meter kunde vi dock vika av in på en betydligt fridfullare allé som ledde oss till Storkhägnet i Fulltofta, vi var där även förra året, idag fanns dock inga volontärer på plats, vi betraktade storkarna i hägnet i lugn och ro, de betraktade oss och kommenterade vårt besök genom att klappa med sina stora näbbar. I Fulltofta finns det förutom storkar i hägn även gott om friflygande storkar, så vill man se en vit stork i Skåne är det till Fulltofta man ska bege sig.

Efter besöket vid storhägnet fortsatte vi ner till Östra Ringsjön och Gäddsjön, den sistnämnda är en våtmark som skapades för tio år sedan, där såg vi b l a kornsparv, kricka och skedand. Dagen avslutades med en bussresa till Höör varifrån vi tog tåget tillbaka till Malmö, på tåget räknade vi ihop dagens observationer, 51 olika arter hade vi sett, ännu en lyckad fågeldag.

 

 

9 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det låter som om ni haft en fantastisk resa! Härliga foton också.
  Det där med busshållplatserna är nog som det tyvärr ser ut på många håll i vårt avlånga land. Med fördel hänvisar man skolungar att gå längs vägarna också, kanske spars det några kronor – men klokt är det banne mig inte.

  Gillad av 1 person

  Anneri

  1 juli, 2017 at 21:25

 2. Jamen där är det faktiskt hur vackert som helst.. Likaså Helsingborg, Ystad, Simrishamn och Kivik.
  Fniss, du den där damen som trängde sig före er andra – jag det är verkligen ett mycket tråkigt beteende. Känns bekant på något sätt. Det var möjligen inte en ”badis” från stora staden?

  Gillad av 1 person

  surridurr

  1 juli, 2017 at 22:19

  • Med tanke på dialekten var det nog en tämligen lokal sur tant😀

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   1 juli, 2017 at 22:53

   • Fniss, jag ger mig inte, hon kanske är född och uppväxt i 08-området men flyttat söderut? Eller hon kanske har varit på många besök i stora staden, sett och observerat hur man kan göra? Hahahahahaha

    Gillad av 1 person

    surridurr

    1 juli, 2017 at 22:56

   • Jag är ju född där nere, det finns dryga typer även där 🙂

    Gillad av 1 person

    melkerlarsson

    1 juli, 2017 at 23:00

   • Gör det? Men inte i samma mängd väl? Fniss

    Gilla

    surridurr

    1 juli, 2017 at 23:03

 3. Vilka härliga dagar ni har haft. Glöm surtanten och låt bara de fina minnena av alla fåglar och fina platser stanna kvar 🙂

  Gillad av 1 person

  ibod11

  2 juli, 2017 at 20:35

  • Surtanten har vi glömt för länge sedan, men jag undrar lite över beteendet, förmodligen hade hon själv barn och barnbarn å borde inse vad en sådan plats betyder för ett litet barn. Men alla har dessvärre inte hjärnceller, min son skänker ex med glädje dricka och godis till små barn som är trötta under långa tågresor.

   Gilla

   melkerlarsson

   2 juli, 2017 at 20:42

   • Det var ett bra exempel på hur man inte ska uppföra sig men din son behöver nog inga sådana avskräckande exempel. Förmodligen har han en bra förebild i sin far 😉

    Gillad av 1 person

    ibod11

    2 juli, 2017 at 20:47


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: