Mina reflektioner

Som barn hässjade jag hö

with 7 comments

I förra veckan passerade jag en höhässja på Skansen, det är nog inte många av dagens barn och unga vuxna som har hässjat hö, förmodligen inte många av oss som är 50+ heller, men det har jag.

När vi under somrarna besökte farfar och farmor i Småland på 60-talet fick man minsann hjälpa till att ta hand om höskörden, den var viktig inför vintern, höet skulle helst räcka hela vintern för farfar och farmors 6 á 8 mjölkkor.

Det är inte många av dagens barn och ungdomar som har en kontakt med matens ursprung eller med jordbruk, vilket väl inte är så konstigt, när jag växte upp på 60-talet arbetade fortfarande 10-15% av befolkningen med jord- och skogsbruk, idag är det bara några få procent, så sannolikheten att man har en aktiv bonde i sin släkt är idag ganska låg. Dessutom tror jag inte att man hässjar hö i någon större omfattning idag, förekommer nog främst i anslutning till museum, naturreservat och hos en å annan småbrukare.


Written by melkerlarsson

7 augusti, 2017 den 20:55

Publicerat i Historia, Mat & Dryck

Tagged with , ,

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Visst är det lite trist hur det blivit! Jag tillhör, som du, den generation som möjligen varit med och hässjat hö. Själv är jag ju uppvuxen på en gård på landet så nog har jag hässjat hö alltid – och några år senare släpat på svintunga höbalar men vid rullbalarnas intåg hade jag i stor utsträckning börjat ägna mig åt annat 😉
    Sen får jag erkänna att vi ”lantisungar” hade förskräckligt roligt åt vissa av ”stadsungarna” som kom ut till stugorna i byn under sommaren – de förstod inte mycket av det där med lantbruk, matens ursprung och annat som vi var oerhört stolta över att veta 😉 Som vuxen kan jag väl inse att snälla var vi inte och en lagom blandning är bäst – det är tur att en blir visare med åren!

    Gillad av 1 person

    Anneri

    7 augusti, 2017 at 21:00

    • Just förlusten av kontakten med matens ursprung är väldigt trist, när folk gärna äter räkor eller kyckling, men inte vågar vidröra det i olagat tillstånd – det skrämmer mig. Jag har varit med å slaktat grisar och kycklingar, det är där maten tar sin början.

      Gillad av 1 person

      melkerlarsson

      7 augusti, 2017 at 21:34

      • Precis och jag tror faktiskt vi mår gott av att veta det. Slakten ville mamma hålla oss borta från – med blandat resultat 😉

        Gillad av 1 person

        Anneri

        7 augusti, 2017 at 21:35

  2. Jag har inte hässjat hö själv men jag har lekt väldigt mycket bland hässjor. Perfekta gömställen när man leker kurragömma 🙂 Jag kan nästan känna doften av hö som torkar när jag läser ditt inlägg och jag ser framför mig alla åkrar (naturligtvis uppe i Jämtland) där hässjorna stod i sluttningarna med Storsjön som bakgrund och Åreskutan skymtande en bit bort. Tillsammans blev det en väldigt vacker tavla 😀
    Jag har aldrig slaktat något djur men väl varit inne i ett antal ladugårdar där jag har klappat djuren innan jag gick hemåt med mjölkkrukan. Åh, vilka minnen.

    Gillad av 1 person

    ibod11

    8 augusti, 2017 at 15:09

  3. Har inte hässjat hö själv, men sett på när morfar gjorde det, uppe i Norrland. Nästan sticks och kliar på kroppen bara av att se på. Men det luktar gott

    Gillad av 1 person

    surridurr

    8 augusti, 2017 at 23:37

  4. Jag saknar verkligen åkrarnas hässjor, men begriper ju att dagens bönder inte har tid med sådant. Det är jättetråkigt. Har åkt hölass och hoppat i höet på höskullen. Hur många får göra det idag.
    Dem hade fixat en liten höskulle i Bullerbyn som vi var och besökte andra veckan på semestern. Barnen hoppade hej filt där inne, under föräldrarnas översyn …
    Alltid något, men inte är det detsamma som det en gång var …

    Gilla

    Lollo

    12 augusti, 2017 at 23:13

    • Hahaha … så man stavar när det går lite för fort 😀
      ”Hej filt” låter som en tänkbar lek, men du förstod nog att det skulle vara ”hej vilt” … 😀

      Gillad av 1 person

      Lollo

      12 augusti, 2017 at 23:16


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: