Mina reflektioner

Prisutvecklingen sett utifrån en Big Mac

with 4 comments

När jag och sonen besökte Spårvägsmuseet en av de sista dagarna museet var öppet fångade reklamen för Mc Donalds på en av bussarna mitt intresse.

Reklamen är från 1973-74, Mc Donalds öppnade sin första restaurang på Kungsgatan i Stockholm 1973, som tioåring besökte jag Mc Donalds nyöppnade restaurang med min mamma, någon Big Mac åt jag dock inte då, min favorit var på den tiden deras äppelpaj och milkshake.

1973 kostade en Big Mac 4:75 kronor, då jag numera inte är en särdeles frekvent besökare på Mc Donalds så krävdes det lite efterforskningar för att få reda på vad en Big Mac kostar idag, den kostar 44 kronor, såvida man bara köper en Big Mac, men förmodligen säljs de flesta Big Mac idag i kombination med en meny vilket inte fanns 1973.

Vad skulle en Big Mac kostat idag om man följt konsumentprisindex? 4:75 kronor motsvarar idag ca 32 kronor, så en Big Mac är idag dyrare än den var 1973-74. Dock kan man betrakta prisutvecklingen från ett annat håll, köpkraften, betraktar man den utifrån befolkningens köpkraft så har dock en Big Mac blivit ca 20% billigare under samma period. Så vill man hävda att en Big Mac blivit dyrare väljer man att argumentera utifrån konsumentprisindexets utvecklingen, skulle man å andra sidan vilja hävda att den blivit billigare väljer man att argumentera utifrån befolkningens köpkraft.

 

Written by melkerlarsson

6 oktober, 2017 den 08:29

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ja det var ju det där med statistik – beror alldeles på hur en ser det 😉

  Gillad av 1 person

  Anneri

  6 oktober, 2017 at 17:30

 2. Troligen är jag väldigt ensam om att vara den som aldrig någonsin kunnat äta hamburgare. Tycker det är äckligt, gillar inte heller något av tillbehören. Äter inte heller hemgjorda burgare. Bläääää

  Gillad av 1 person

  surridurr

  6 oktober, 2017 at 22:19

 3. På den tiden eller något senare fanns det korvkiosker som hakade på hamburgertrenden och serverade smakmässigt mycket godare hamburgare. Men visst ha det blivit ett par Mc Donalds under åren 😉
  Man vet vad man får och det kan ju kännas tryggt ibland.

  Gilla

  Tony D

  7 oktober, 2017 at 09:45


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: