Mina reflektioner

Sovjetisk propaganda

with one comment

När jag i lördags besökte Moderna museet såg jag något jag inte minns att jag sett vid mina tidigare besök, sovjetiska proganda affischer. De sovjetiska proganda affischerna från mellankrigstiden är äkta konst, även om man inte uppskattar de budskapen som de förmedlar.

Man måste dock minnas alla de människor som fick sätta livet till under denna period i den ryska historien, såväl de miljoner som fick sätta livet till på grund av Stalins folkomflyttningar, nyckfullheter och terror, som de miljoner som fick sätta livet till på grund av operation Barbarossa under andra världskriget.

Jag gillar dock formspråket och hur man med ett begränsat antal kulörer lyckats skapa dessa ganska så slagkraftiga affischer, detta var för övrigt inget unikt för sovjetunionen, titta bara på äldre svenska valaffischer och reklam från 30- 40- och 50- talet.

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Därefter fortsatte vi in på Moderna museet, sonen var skeptisk, han hade besökt Moderna museet med skolan när han gick i ettan (för sex år sedan) och det besöket gav inte mersmak enligt honom. Med pappa som guide gick det uppenbarligen bättre, jag förevisade mina favoriter och plockade även upp konstverk som sonen kunde såväl förvånas och skratta åt – ”konstig konst” enligt sonen. Vi hittade dock några gemensamma favoriter, exempelvis de sovjetiska propagandaaffischerna från -30 talet. […]

    Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: