Mina reflektioner

Hungerkravaller på Södermalm

with one comment

Det är väl svårt att idag tänka sig att det skulle äga rum hungerkravaller i ett av Stockholms hippaste kvarter, SOFO på Södermalm. Vad som idag skulle kunna trigga en hungerkravall har jag ingen aning om, kanske att kaffe latten har tagit slut på stamfiket eller att något av områdets alla hippa restauranger har slut på någon exotisk ingrediens, observera ironin. Idag har vi vant oss att ha ständig tillgång till exotiska frukter och grönsaker oavsett säsong, annat var det dock förr.

Men om vi backar bandet hundra år var det som idag är det hippa SOFO ett av Stockholms fattigaste områden och att första världskriget pågick gjorde inte saken bättre, även ett neutralt land som Sverige drabbades av ubåtskriget och avspärrningar, möjligheterna att importera livsmedel minskade drastiskt, det bör även nämnas att vi under första världskriget var mer beroende av livsmedelsimport än under andra världskriget. Dessutom rådde missväxt, matpriserna steg med 50 % och 1916 infördes ransonering på flera basvaror såsom mjölk, bröd, socker, kaffe och potatis, därmed växte en omfattande svartabörshandel med livsmedel fram.

Under 1917 blev hungersnöden alltmer akut och runt om i landet förekom det kravaller och protester, då det var kvinnorna som hade ansvaret för hushållet och matlagningen gick dom ofta i täten, även om de flesta kravalldeltagarna i slutändan var av ett annat kön.

En av alla dessa kravaller ägde rum på söder i Stockholm, ryktet om att det fanns potatis att köpa sprids runt Nytorget, å ryktena var sanna, vid lunchtid den 5 maj hade två 90-kilossäckar med potatis levererats till en speceributik på Södermannagatan 33. Den ena potatissäcken hade tingats men potatisen i den andra säcken mättes upp i mindre papperspåsar för att säljas till butikens stamkunder. Det bildades snabbt en kö utanför butiken och de få potatispåsarna tog snart slut, men flera kvinnor nekades att köpa potatis då de inte tillhörde butikens stamkunder. Senare under eftermiddagen hade runt 2 000 personer samlats utanför butiken och polis tillkallades för att återställa ordningen, under det tumult som följde häktades nitton personer och fyra kvinnor pekades ut för att ha varit särskilt aktiva.

Händelserna skildrades förstås i media, vilket på den tiden var liktydigt med tidningar, hur händelserna skildrades berodde på tidningarnas partifärg, högerpressen var fördömande, vänsterpressen antog förstås den motsatta uppfattningen medans de mer liberala tidningarna hade en ganska så förstående och sakliga rapportering. Det är med andra ord inget nytt under solen, man måste alltid vara källkritisk, då som nu.

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Det är svårt att ta till sig att det faktiskt har gått till på det viset men desperata människor har inget val utan måste kämpa.
    Slutklämmen om källkritik är en viktig uppmaning. Det sprids så mycket dynga som inte stämmer och många tror naivt på allt de läser.

    Gillad av 1 person

    Ibod11

    19 oktober, 2017 at 19:01


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: