Baconfrestelse
Jag är inte särdeles förtjust i Janssons Frestelse, å det beror på ansjovisen, jag är m a o inte så särdeles förtjust i ansjovis. Min mamma som var förtjust i Janssons Frestelse brukade därför istället göra baconfrestelse, vilken tilltalade mig och min lillebror.
Denna blev sedermera en huvudrätt som serverades då och då året runt, nåja inte på sommaren, men under hösten / vintern / våren. Janssons Frestelse är för övrigt inte en så gammal och genuin julbordsrätt som folk tycks tro, den blev allmän på julbordet först under 1970-talet.
- 1 kg fast potatis
- 2 stora gula lökar
- 1 – 2 paket bacon skivat/tärnat á 140 g
- 4 dl grädde
- 2 msk ströbröd
- 2 a´3 msk smör eller margarin till stekning av löken och att smörja formen med
- 2 msk smör eller margarin att klicka över rätten innan den gräddas
Gör så här:
- Skala potatisen och skär den i fina strimlor.
- Strimla bacon och stek det knaprigt.
- Skala löken, skiva den tunt och fräs den i matfettet i en stekpanna.
- Varva potatis, lök och bacon i en smord ugnssäker form, potatis i botten och överst.
- Häll hälften av grädden i formen, strö på ströbröd och klicka matfettet över.
- Grädda i 200°, ca 40 min, i nedre delen av ugnen, späd med resten av grädden efter drygt halva tiden
- Jag brukar låta gratängen inledningsvis täckas med folie för att den ska koka ihop och inte brännas
[…] Baconfrestelse, jag har aldrig uppskattat Janssons frestelse, så det fick bli en baconfrestelse i stället. […]
GillaGilla
Årets julbord här hemma | Mina reflektioner
22 december, 2017 at 20:56
Vilken bra idé! Jag gillar Janssons frestelse men det låter riktigt gott med bacon också. Det ska jag testa 😀
GillaGillad av 1 person
Kristallina
23 december, 2017 at 16:42
Nu gillar jag Janssons men ansjovis, men detta lät lockande, tack för tipset ska prova.
GillaGillad av 1 person
Åke
28 december, 2020 at 09:32