Mina reflektioner

Baconfrestelse

with 3 comments

Jag är inte särdeles förtjust i Janssons Frestelse, å det beror på ansjovisen, jag är m a o inte så särdeles förtjust i ansjovis. Min mamma som var förtjust i Janssons Frestelse brukade därför istället göra baconfrestelse, vilken tilltalade mig och min lillebror.

Denna blev sedermera en huvudrätt som serverades då och då året runt, nåja inte på sommaren, men under hösten / vintern / våren. Janssons Frestelse är för övrigt inte en så gammal och genuin julbordsrätt som folk tycks tro, den blev allmän på julbordet först under 1970-talet.

Ingredienser:

  • 1 kg fast potatis
  • 2 stora gula lökar
  • 1 – 2 paket bacon skivat/tärnat á 140 g
  • 4 dl grädde
  • 2 msk ströbröd
  • 2 a´3 msk smör eller margarin till stekning av löken och att smörja formen med
  • 2 msk smör eller margarin att klicka över rätten innan den gräddas

Gör så här:

  • Skala potatisen och skär den i fina strimlor.
  • Strimla bacon och stek det knaprigt.
  • Skala löken, skiva den tunt och fräs den i matfettet i en stekpanna.
  • Varva potatis, lök och bacon i en smord ugnssäker form, potatis i botten och överst.
  • Häll hälften av grädden i formen, strö på ströbröd och klicka matfettet över.
  • Grädda i 200°, ca 40 min, i nedre delen av ugnen, späd med resten av grädden efter drygt halva tiden
    • Jag brukar låta gratängen inledningsvis täckas med folie för att den ska koka ihop och inte brännas

Written by melkerlarsson

22 december, 2017 den 20:42

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Baconfrestelse, jag har aldrig uppskattat Janssons frestelse, så det fick bli en baconfrestelse i stället. […]

    Gilla

  2. Vilken bra idé! Jag gillar Janssons frestelse men det låter riktigt gott med bacon också. Det ska jag testa 😀

    Gillad av 1 person

    Kristallina

    23 december, 2017 at 16:42

  3. Nu gillar jag Janssons men ansjovis, men detta lät lockande, tack för tipset ska prova.

    Gillad av 1 person

    Åke

    28 december, 2020 at 09:32


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: