Saffranspannkakor
Saffranspannkakor är en helt ny rätt för min del, jag har aldrig ätit saffranspannkaka förut, trots att jag varit på Gotland ett flertal gånger och där har alla caféer och restauranger med självaktning saffranspannkaka på menyn, men när jag hittade ett recept som såg lätt ut var jag ju bara tvungen att testa.
Det traditionella tillbehöret till saffranspannkaka, salmbärssylt, är väl mer eller mindre omöjligt att få tag i här på fastlandet, så jag ersatte den med blåbärssylt, men slambär är ju blåhallon, så till hälften är det rätt.
- smör
- 500 g färdig risgrynsgröt
- 50 g sötmandel, finhackad
- 1 dl vispgrädde
- 2 ägg
- 2 msk strösocker
- 0.5 g saffran
- 0.5 apelsin, finrivet skal (endast det gula)
- salt
Tillbehör:
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225°, smöra sex små ugnsformar eller en stor.
- Blanda risgrynsgröt, mandel, grädde, ägg, socker, saffran, apelsinskal och salt i en bunke och häll smeten i formen/formarna.
- Grädda mitt i ugnen tills pannkakan har fin färg och har stelnat, ca 20 min.
- Servera med vispad grädde och sylt
[…] Saffranspannkakor, en helt ny rätt på julbordet för min del, men hittade av en slump ett recept som såg enkelt ut och då var jag bara tvungen att prova […]
GillaGilla
Årets julbord här hemma | Mina reflektioner
22 december, 2017 at 20:56