Mina reflektioner

Ett besök på Nordiska museet

with 3 comments

Efter lite jobb på stan tittade jag in på Nordiska museet, helt klart en favorit bland stadens många museer, så även hos sonen även om han inte var med idag.

Besöket hade triggades lite av Historiepoddens senaste avsnitt om ljusets betydelse för människan, det var många referenser till Nordiska museets pågående utställning om Nordisk ljus och den var jag ju bara tvungen att besöka. Utställningen motsvarade mina högt ställda förväntningar, man vandrade från mörkret till ljuset i historien, det var ju ganska mörkt i gårdarna och stugorna förr i tiden, det är ju först under 1900-talet som samhället blev upplyst, tidigare rådde ju ett mörker såväl inom- och utomhus såvida man inte tillhörde den lilla klick av samhället som bodde på herr- och prästgårdar. Nu handlar det nordiska ljuset inte enkom om mörker, det har även gett oss långa gryningar och skymningar och på sommaren kan vi njuta av ett unikt ljusa dagar, det nordiska ljuset har även gett oss konst som inspirerats av det speciella ljus som råder på våra breddgrader. I anslutning till utställningen visades 120 olika lampor, av de 120 lamporna kände jag väl igen ca 2/3, ska man ta det som en komplimang eller som ett tecken på att man är gammal då man sett 2/3 av sakerna i sitt vardagsliv, förmodligen ett tecken på att man är gammal.

Naturligtvis tittade jag även på basutställningarna, men Nordiskt ljus imponerade och jag kommer absolut att bese utställningen minst en gång till.

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] När jag i veckan besökte Nordiska museet tittade jag in på utställningen ”Mitt 50-tal”, jag stannade inte där särskilt länge då utställningen  främst handlade om det kvinnliga 50-talsmodet och de rådande samhällsidealen. […]

  Gilla

 2. Det verkar vara en spännande utställning. Jag skulle gärna se den och då skulle jag även vilja veta hur människan har påverkats mentalt av att gå från mörkare till ljusare tider. Det borde ha funnits fler deprimerade personer då men jag är inte övertygad om att det verkligen var så.

  Gilla

  Ibod11

  5 januari, 2018 at 10:13

 3. […] har i och för sig aldrig gillat så kallade souvenirer, men när jag i förra veckan besökte Nordiska museet blev jag påmind om denna variant som onekligen måste hänföras till den mest motbjudande […]

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: