Mina reflektioner

En motbjudande souvenir

with 8 comments

Jag har i och för sig aldrig gillat så kallade souvenirer, men när jag i förra veckan besökte Nordiska museet blev jag påmind om denna variant som onekligen måste hänföras till den mest motbjudande sorten.

Jag vet inte hos hur många släktingar och äldre personer som jag sett denna typ av souvenir, i oändligt många versioner, Stadshuset i Stockholm, Visby ringmur och alltid lika fula.

Inget ont om de som köpte dessa, de inhandlades i de flesta fall under semesterns barndom, när vi i Sverige 1951 fick tre veckors semester var det bilsemester som gällde, då ville man förmodligen visa för sina vänner att man var berest, att man sett Bohus fästning, Kalmar slott och att man varit i Stockholm, men de är likväl osannolikt fula. Motsvarande souvenirer kom ju senare att släpas hem från Spanien när charterturismen kom igång under 60-talet.

När jag är ute och reser blir det andra former av souvenirer, jag köper mat och vin.

Written by melkerlarsson

12 januari, 2018 den 08:32

8 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Som tonåring började jag samla på teskedar med motiv från alla platser jag besökte och i en av våra husvagnar satte vi fast små minnen från våra resmål. Men senare tröttnade vi på allt detta och kastade det. Efter det har jag tagit hem vackra, släta stenar från t ex Gotland, snäckor från andra stränder och framför allt så har jag letat upp de finaste stenarna från stranden i Optand (där vi bodde). Dessa minnen har hamnat i olika arrangemang i ljusstakar etc och de är mycket roligare att ha som minnen än de ganska fula och opersonliga souvenirerna jag tidigare hade. Egna foton är också mycket bättre 😀

  Gilla

  Ibod11

  12 januari, 2018 at 09:30

 2. Den där bilden var inte rolig. Håller med dig; mat och vin är mycket trevligare som souvenir. Var länge sedan jag besökta Nordiska museet. När jag läser dina inlägg därifrån blir jag sugen på att gå dit igen.

  Gillad av 1 person

  seniorvinklat

  12 januari, 2018 at 10:02

 3. Håller med i en tidigare kommentar, jag gillar att samla fina stenar, snäckor, pinnar, kottar

  Gillad av 1 person

  surridurr

  13 januari, 2018 at 01:22

 4. Det finns verkligen gräsliga exempel på souvenirer men så länge folk köper finns de kvar. Mat och vin låter väldigt mycket bättre.

  Gilla

  Kristallina

  13 januari, 2018 at 19:10

 5. Jag ser inte vad det är för något? Ett motiv på något?
  Är det motivet/motiven du inte tycker om eller är det hela grejen … eller någon särskild sak med motiv?

  Gilla

  Lollo

  14 januari, 2018 at 18:00

  • Det jag inte gillar är dessa träbitar som massproducerades med olika motiv, de var väldigt populära under 50- och 60-talet, motivet är det inget fel på, men standardiseringen och att de blev opersonliga utan koppling till platsen.

   Gilla

   melkerlarsson

   14 januari, 2018 at 18:33

 6. […] ett tag sedan skrev jag om en motbjudande äldre souvenirer, men frågan är om inte dagens varianter av souvenirer är värre, massproducerade tallrikar och […]

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: