Mina reflektioner

Mitt livs första pizza

with 3 comments

Här på Gustav Adolfs torg låg vad som förmodligen var Sveriges första renodlade pizzeria, Piazza Opera, nu hade det ju serverats pizza tidigare i Sverige, men pizzerian Opera blev när den öppnade 1969 startskottet för en våg av pizzerior i Sverige. Bara 10 år senare fanns det åtminstone en pizzeria eller pizzabutik i varje Stockholmsförort.

Vid minst ett tillfälle besökte min familj Opera och testade denna nya maträtt, pizza, jag kom ihåg att jag tyckte att det var jättegott. Vad jag åt för pizza har jag inget minne av, jag får väl skylla på att det var mer än 45 år sedan så minnet sviker på den punkten, men jag antar att det var en Vesuvio med tomat, ost och skinka, samma pizza som idag är min tolvårige sons favoritpizza.

Piazza Opera är sedan länge försvunnen, när den lades ner har jag ingen aning om, men den har lämnat ytterligare ett bestående avtryck i svensk mathistoria, det var nämligen där som pizzasalladen lanserades, då jag aldrig sett pizzasallad i andra länder antar jag att det är en svensk företeelse.

Ikväll ska jag och sonen för övrigt äta pizza, sonen lär som vanligt välja en vesuvio, vad jag väljer vet jag inte, det får bli ett spontant beslut när vi satt oss till rätta på vår lokala pizzeria, jag har nämligen många favoriter på menyn.

Written by melkerlarsson

29 januari, 2018 den 16:42

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag kom ihåg att det var en stor grej att äta pizza i början av 70-talet. På den fabrik jag jobbade enades många av fabrikens arbetare att en kväll åka in till stan (Borås) och testa nymodigheten. Jag minns inte vad jag beställde, men jag minns att jag nästan inte orkade äta upp den. För övrigt finns pizzerian kvar fortfarande, men det var flera decennier jag var på just den pizzerian.

  Gillad av 1 person

  Tony

  29 januari, 2018 at 18:01

 2. I dag finns det minst en pizzeria i varje byhåla – till och med i byarna häromkring 😉 Varje litet samhälle med lite självaktning tycks ha en – ha ha.

  Gillad av 1 person

  Anne

  29 januari, 2018 at 19:15

 3. Första gången jag åt pizza var det en hemlagad variant som var väldigt god. Men när jag senare smakade ”riktig” pizza tyckte jag att det var det godaste jag någonsin ätit. Tyvärr köpte mina föräldrar denna favoriträtt väldigt sällan så jag fick längta länge mellan gångerna. Konstigt nog köper jag väldigt sällan pizza nu trots att jag har alla möjligheter att äta så ofta jag vill 😉

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  29 januari, 2018 at 21:25


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: