Mina reflektioner

Gränsen mellan Uppland och Södermanland i Gamla stan

with 4 comments

När jag och sonen i söndags gick genom Gamla stan och passerade de flesta gator och gränder man kunde passera besåg vi även den gamla gränsen mellan Uppland och Södermanland, eller som stavningen på stenen lyder ”Upland” och ”Sudermannaland”, det är tur att vi genom åren haft en och annan stavningsreform.

Att ha en landskapsgräns mitt i Gamla stan låter ju lite opraktiskt, idag är den dock flyttad till den mer naturliga platsen Slussen, men orsaken till en landskapsgräns mitt i det medeltida Stockholm lär varit kyrklig, biskopen i Strängnäs och ärkebiskopen i Uppsala ville helt enkelt dela på själarna i landets största stad, Stockholm, ju fler själar desto mera makt.

Nu var ju Stockholm ingen storstad på medeltiden, här bodde något över 5000 personer, i de två andra stora städerna i riket, Kalmar och Åbo bodde 2 – á 3000 personer, så i princip skulle alla människorna i rikets tre största städer fått plats här hemma i Skarpnäck som har idag ca 10 000 invånare.

Europas största stad på den tiden, Paris, hade närmare 100 000 invånare, alltså ungefär lika många invånare som i Gävle har idag. Övriga Svenska städer hade på medeltiden ett par hundra invånare, inte så mycket mer. Visby hade en diffus tillhörighet på 12 – 1300 talet, så den staden räknar jag i sammanhanget inte som svensk.

Senare kom som tidigare nämnts landskapsgränsen att flyttas till Slussen, 1942 kunde biskopen i Strängnäs och ärkebiskopen i Uppsala sluta bry sig om själarna i Stockholm, för då inrättades Stockholms stift, även om de yttre delarna av Stockholms län fortfarande faller under biskopen i Strängnäs och ärkebiskopen i Uppsala, men jag tror inte att de idag räknar själar med samma fanatism som under medeltiden.


4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Detta är alldeles oerhört intressant. Särskilt jämförelserna i folkmängden du gör mellan städerna. En okunnigs undran bara – var hittar man den gamla landskapsgränsen i Gamla stan? Hade ingen aning om att man flyttat gränsen till Slussen.

  Gillad av 1 person

  seniorvinklat

  30 januari, 2018 at 10:17

 2. Väldigt spännande läsning och kul att du delar med dig av dessa kunskaper. Jag har ju bott i Sudermannaland och måste säga att jag gillar utvecklingen. Nu är ändå en bit kvar och kommer nog att så småningom förändras från Södermanland till det i talspråk vanligare Sörmland. Kul med utveckling och intressant med historian bakom 😀

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  30 januari, 2018 at 10:44


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: