Mina reflektioner

Även denna lördag blev det en promenad med kyrkotema för mig och sonen

with 2 comments

Återigen blev det en promenad med kyrkotema för mig och sonen, precis som i lördags och söndags, vi började med Engelbrektskyrkan och gick sedan bakåt i tiden via Adolf Fredriks kyrka och Klara kyrka.

Engelbrektskyrkan invigdes 1914, den är riktigt pampig där den ligger på en höjd, Engelbrektskyrkan räknas som ett av de förnämsta byggnadsverken i jugendstil och känslan av den då rådande nationalromantiken är slående, sonen kommenterade kyrkan med att den kändes vikingatida och det var väl just det nationalromantiken ofta försökte efterhärma.

Därefter fortsatte vi till Adolf Fredriks kyrka, där kom vi att befinnas oss på 1700-talet, en ganska så minimalistisk men vacker interiör präglad av nyklassicism och rokoko, på kyrkogården hittar man en del kända personer, förutom Olof Palme, även Hjalmar Branting och Sven Hedin.

Promenaden avslutades vid Klara kyrka i city, till vänster om entrén hittar man minnesmärket över Carl Michael Bellman, han är begravd på kyrkogården, men det är inte känt var någonstans. Klara kyrka eller S:t Clara kyrka som den ibland benämns är från slutet av 1500-talet, därmed hade vi under två timmars promenad förflyttat oss från 1900-talet tillbaka till 1500-talet.

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Som vanligt jätteintressant och lärorikt. Har faktiskt aldrig varit inne i Engelbrektskyrkan, men ser att den borde jag nog besöka och ta en titt på.

    Gillad av 1 person

    seniorvinklat

    3 februari, 2018 at 22:17


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: