Mina reflektioner

Min första resa med ett självkörande fordon

with 7 comments

Nu har jag för första gången åkt med ett självkörande fordon, eller som dom ibland benämns, autonoma fordon, tidigare har jag åkt med automatiska tunnelbanor i Köpenhamn, Lille, Nürnberg, Paris och i en mängd andra städer, men detta var första gången jag åkte med ett självkörande fordon i gatumiljö.

Sedan några veckor tillbaka pågår ett försök med självkörande minibussar i Kista, det går inte fort och det finns en operatör med ombord som kan ta över såvida det behövs, men i en framtid kommer vi nog att få se fler självkörande fordon i våra städer, det lär dock dröja innan vi får se konventionella bussar utan förare. De självkörande fordonen kommer nog initialt att fylla segmentet mellan buss och taxi, därefter kommer vi säkerligen att få se dessa på korta matarlinjer till pendeltågs- och tunnelbanestationer eller mellan exempelvis en flygplats och en långtidsparkering.

De självkörande bussarna i Kista går utefter Kistagången mellan Victoria Tower och Kista Galleria, med ett stopp på vägen, de går i trafik mellan 7:00 och 18:00 mån – fredag, att resa med bussarna är gratis. Bussarna följer en virtuell räls som är inspelad i förväg, de styrs med laserradar och har ett satellitbaserat positionssystem, om någon eller något riskerar att kollidera med bussarna stannar den.
Självkörande fordon skapar nya möjligheter men även nya problem, inte minst juridiska, så vad vi kommer att få se i framtiden är svårt att sia om, men det kommer att dröja innan vi ser självkörande bussar på konventionella busslinjer, i dagsläget har jag svårt att se att en professionell bussförare kan ersättas av en självkörande buss på landsbygdslinjer och belastade busslinjer i städerna.

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Fantastiskt!

  Gilla

  Eva

  9 februari, 2018 at 09:31

 2. Häftigt! Men begreppet autonoma fordon skrämmer mig en aning – självbestämmande fordon? Hoppas de är programmerade till ett minimum av självbestämmande i alla fall!
  Men idén som sådan gillar jag 😉

  Gillad av 1 person

  Anne

  9 februari, 2018 at 16:26

 3. Intressant. Å ena sidan är det spännande men å andra sidan skrämmande. Vet inte om jag skulle känna mig trygg i en självkörande buss eller bil. Ska bli intressant när de första testbussar och testbilar utvärderas.

  Gillad av 1 person

  Kristallina

  9 februari, 2018 at 19:35

 4. Låter lite läskigt med självkörande fordon. Men det lät säkert väldigt läskigt med fordon överhuvudtaget på den tiden då man inte visste av mer än häst och vagn. Fungerar det och är säkert så är det ju bra. Alla driftstörningar som finns i kollektivtrafiken är enormt irriterande, så om den nya tekniken fungerar bättre är det ett lyft.

  Gillad av 1 person

  surridurr

  10 februari, 2018 at 00:28

 5. Vet inte vad jag ska tycka om det här. Har väldigt blandade känslor inför detta. Även om jag kan känna att det är lite spännande så är den övervägande känslan ”obehag”. Kanske hänger det ihop med åldern … 😛

  Gilla

  Lollo

  11 februari, 2018 at 15:42

  • Har själv funderat på detta, tror att känslan var densamma hos de som såg en bil, ett flygplan eller ett tåg för första gången.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   11 februari, 2018 at 15:44

 6. […] även med att titta på några andra saker, vi hade tänkt att avsluta dagen med att provåka med den självkörande bussen i Kista, jag har åkt den tidigare men det har inte sonen, men då det av och till snöade ganska ymnigt […]

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: