Mina reflektioner

Vi svängde förbi Bromma Kyrka

with 8 comments

När jag och sonen åkte till Bromma kyrksjö i helgen för att skåda fåglar passade vi på att svänga förbi Bromma kyrka, en spännande och vacker medeltidskyrka.

Bromma kyrka byggdes under 1100-talet och är en så kallad rundkyrka, kyrkan räknas som den äldsta byggnaden i Stockholms kommun även om den länge var belägen utanför den egentliga staden, Bromma kom inte att införlivas i Stockholms stad förrän i början av 1900-talet. Den äldsta delen utgörs av det sk rundhuset, på bottenplanet låg kyrkorummet, ovanför kyrkorummet ett skyddsrum för kvinnor och barn, där ovan ett murkrön där männen skulle sköta försvaret, kyrkan var m a o inte bara en kyrka utan en plats man tog sin tillflykt till i orostider, en så kallad försvarskyrka. Det finns ytterligare två försvarskyrkor/rundkyrkor i Stockholmsområdet, Munsö och Solna kyrka, även dessa är från 1100-talet vilket var en orolig tid i Mälardalen, så det var nog tryggt att ha en försvarskyrka i sin närhet.

Kyrkan byggdes med tiden ut och på 1480-talet utförde den kände kyrkomålaren Albertus Pictor eller möjligen hans elever (gesäller) målningarna i kyrkorummet, vilka är en av Bromma kyrkas större sevärdheter.

Ute på kyrkogården hittar man några ”kändisgravar”, Nils Ferlin tillhör en av de mer namnkunniga, lite märkligt att Filipstadssonen och Klarabohemen valde att vila här, men det lär förklaras av att hans mor hade begravts här. Man hittar därutöver bland annat gravarna för Gustav Möller, tidigare socialminister och Arne Geijer tidigare ordförande i LO.

I år firar Bromma kyrka för övrigt 850 år, det firas på flera sätt, bland annat ges det ut en jubileumsbok, jag noterade att boken var dyrare för oss som inte är medlemmar i Svenska kyrkan, vilket i grunden är helt rätt, men jag kanske köper boken ändå.

Tyvärr kunde vi inte gå in i kyrkan då det pågick ett dop och fler var på gång (en interiörbild från Bromma kyrka kan man dock hitta på nätet).

8 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Du har inte bara fågel- utan även kulturhistoriska intressen.

  Gillad av 1 person

  surridurr

  16 april, 2018 at 08:31

 2. Det var en väldigt vacker kyrka.😊 Den är inte byggd som ”vanliga” kyrkor på den tiden.

  Gillad av 1 person

  John

  16 april, 2018 at 08:56

 3. Trots att jag kände till det mesta om Bromma kyrka är det lika fascinerande att bli påmind om denna lilla fina kyrka. Fint och insiktsfullt berättat om den.

  Gilla

  Eva

  16 april, 2018 at 10:10

 4. Gamla kyrkor är fina och den här väldigt vacker. Synd att ni inte kunde komma in men nästa gång kanske.

  Gilla

  Kristallina

  16 april, 2018 at 20:08

 5. Jag hittade hit via Tonys länk till dig, jag upptäckte i rubriken Bromma Kyrka, Just Bromma hade jag mitt huvudkontor tills för ca 6 år sedan… så jag blev lite nyfiken på just kyrkan ja som tydligen missats!! Så fin den är, just att den kommer från 1100 talet också. Jag ska allt titta in på din länk. Gamla kyrkor tilltalar mig. Jag har också en kyrka från 1100 talet i min närhet. Klart jag har skrivit om den många gånger… här kommer ett inlägg: http://nacka144.se/?p=13716
  Trevlig blogg du har!

  Gillad av 1 person

  Åke

  17 april, 2018 at 04:31

 6. Byggnadskonstruktionen/sättet påminner om den gamla kyrkan på min ö. Tänk att de står fortfarande, naturligvis vårdas de men snacka om kvalité på dåtidens bygge med de tjocka väggarna som ettt exempel, den här byggnade är ju också tillbyggd…

  Gillad av 1 person

  Åke

  17 april, 2018 at 04:38

  • Tänk bara på kyrkoruinerna i Sigtuna och Visby, först på 1800-talet började man ta hand om dem, innan dess blev de direkt misshandlade, men de står kvar ändå, så visst kunde man bygga stabila saker på den tiden.

   Gilla

   melkerlarsson

   17 april, 2018 at 09:44


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: