Mina reflektioner

Idag blev det en långpromenad runt Djurgården

with 7 comments

Idag var det inledningsvis ett ljuvligt väder så en långpromenad lockade, jag kom in tidigt till stan och passade på att besöka Kungsträdgården och de blommande körsbärsträden innan jag styrde stegen vidare ut mot Djurgården.

Utefter Strandvägen började jag undra om jag inte hade tagit med mig lite väl mycket kläder, för just där kändes det varmt, men jag kom senare att inse att jag trots allt gjort ett klokt val när det kom till klädsel då det blev molnigare och lite svalare fram på dagen. Utefter Djurgårdsbrunnsviken noterade jag att ett flertal fåglar låg på bo, b l a knölsvan, skäggdopping och sothöna, så inom kort kommer vi att få se de första fågelungarna.

Huvudmålet för dagen var Isbladskärret, ingen artrik fågellokal, men det finns alltid något trevligt att se under våren och försommaren, idag såg jag bland annat grågås, gråhäger, skedand, storskrake, strandpipare, sångsvan, svarthakedopping, tofsvipa och vitkindad gås. Just sångsvanen är intressant, ett par har tydligen bestämt sig för att häcka i Isbladskärret, en sångsvan låg på bo medans partnern simmade omkring i Isbladskärret. För inte alltför många år sedan var sångsvanen sällsynt i Stockholmsområdet, idag kan man se den i de flesta fågelsjöar och sångsvanen som tidigare sökte avskildhet häckar numera nära oss människor.

En annan anmärkningsvis sak var vattennivån, som precis som vid många andra fågellokaler är osedvanligt hög i år, så för första gången fick jag se pumphuset söder om Isbladskärret i drift. Jag stannade ganska länge vid Isbladskärret, kom i samspråk med några andra fågelskådare och byte observationsplats några gånger innan jag fortsatte promenaden utefter Djurgårdens södra strand.

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Våran pappa var ingen expert men visste utseende och läten på många av våra fåglar. Men inte syrran och inte jag.
  Syrran visade idag att hon laddat ner appar i telefonen där man både kan lyssna på fåglarnas läten, se bilder på dem och läsa lite om dem. Ska jag också ladda ner.
  Jag kommer aldrig skaffa mig den kunskapen du har men jag vill kunna lite mer om de allra vanligaste fåglarna

  Gillad av 1 person

  surridurr

  28 april, 2018 at 18:28

 2. Jättefina naturbilder och fåglar. Skäggdopping är en favorit hos mig men jag har bara kommit riktigt nära vid ett tillfälle då den låg i sitt bo precis bredvid en liten bro vid lysingsbadets camping i Västervik. Jag stod väldigt länge och tittade på den. Otroligt häftigt 😀

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  28 april, 2018 at 20:23

 3. Vilka fina bilder du fått på hägrarna!😊 Jag har aldrig lyckats få någon bild på dem förutom ett par hundra meter upp i luften!😁😁😁 Här i Kristianstad har vi många sångsvanar på vintrarna, men sedan i fjol har jag sett tre par som börjat häcka här! Trötta på att flytta?😁 På den ena dammen vid Karpalundsdammarna där ett par knölsvanar häckat i många år har jag bara sett en av dem. Verkar som det hänt något med partnern…

  Gillad av 1 person

  John

  28 april, 2018 at 20:27

 4. Härliga foton! Det är samma här, vattenstånden är ovanligt höga i år. Till och med sjön här i närheten (Tämnaren) har fått nytt liv efter att ha krympt i många år. Det gör nog gott för sjöns överlevnad skulle jag tro.

  Gilla

  Anne

  28 april, 2018 at 22:17

 5. […] Gårdagens promenad avslutades med matinköp vid Skanstull, Hemköp erbjöd lussekatter (dom benämndes dock som solkatter), nu gillar jag inte saffransbröd, men lussekatter känns ”lite off” i månadsskiftet april/maj. […]

  Gilla

 6. […] När jag under helgen promenerade runt Djurgården skådade jag inte bara fåglar, jag skådade även ett annorlunda vägmärke, ”varning för filminspelning”. […]

  Gilla


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: