Mina reflektioner

Idag fyller Stockholms pendeltåg 50 år

with 5 comments

X1 3027, mellan Jakobsberg - Kallhäll 1979Idag fyller Stockholms pendeltåg 50 år, förmodligen ett jubileum lite i skymundan som kommer att gå de flesta spårlöst förbi.

Den 12 maj 1968 startade pendeltågstrafiken på sträckan Kungsängen – Stockholm central – Södertälje central (nuvarande Södertälje centrum), för en tågintresserad femåring var detta förstås väldigt spännande.

Under de närmaste trettio åren kom jag att bli en frekvent pendeltågsresenär, med pendeltåget åkte jag till skolan, nöjen, utflykter och senare även till mitt arbete. Förmodligen är det just pendeltågen som är orsaken till att jag varken skaffade bil eller tog körkort, det gick ju så bra ändå.

Numera bor jag bredvid en tunnelbanestation, men det blir fortsatt många resor med pendeltågen, men numera inte dagligen.

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Lokaltrafiken är ju så bra i Stockholm. Hade jag bot där så hade jag gladeligen avskaffat bil, för vad behöver man den till där? Jag har jobbat i Stockholm som resemontör och ska säga att det var en mardröm att köra där för en som inte är van vid det. Trefiliga rondeller har jag aldrig kört i innan och det höll verkligen på att sluta illa första gången. Personligen tycker jag det körs vårdslöst i Stockholm, det är väl deras sätt för de känner ju till vägarna. En gång när jag åkte bussen ut till Djurgården var det en bil som blockerade vägen, busschauffören blev rasande, klev ur bilen och gav bilföraren en riktig avhyvling!😁😁😁 Jag kan förstå att bussförarna blir frustrerade när folk struntar i reglerna och dubbelparkerar, stannar mitt i vägarna och många av vägarna är inte särskilt breda.

  Gillad av 2 personer

  John

  12 maj, 2018 at 09:35

 2. Att kollektivtrafiken är bra i Stockholm är nog mer uppenbart för utsocknes än för stockholmare, i alla fall en del av oss har svårt att förstå hur bra den är och hur billigt det är att resa jämfört med ex i Skåne.

  Gillad av 1 person

  melkerlarsson

  12 maj, 2018 at 14:07

 3. Grattis på 50-årsdagen Sthlms pendeltåg. Åkte pendeln mycket på åttiotalet från Södertälje södra som det hette då på den tiden. Numera har vi Trosabussen till Liljeholmen som kollektivtrafikalternativ till fossilbilen för de som ska in till stan. Den fanns inte förr, så då fick man åka bil till Tälje eller Gnesta om man skulle åka pendeln.

  Gillad av 1 person

  Anna

  12 maj, 2018 at 21:42

 4. Grattis Stockholm! Man kan bli lite avis när man bor 2 mil från närmaste affär och kollektivtrafiken är lika med noll. Utan bil kan man inte bo i den här byn.

  Gillad av 1 person

  Kristallina

  12 maj, 2018 at 22:19

  • Många Stockholmare förstår inte skillnaden, vi har ett pendeltåg som oftast går minst var 15:e minut alla dagar i veckan, en tunnelbana som går minst var 10:e minut alla dagar i veckan, närmare centrum går den var 3-4:e minut och ändå gnäller man.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   12 maj, 2018 at 22:25


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: