Mina reflektioner

Poddar jag lyssnar på för stunden

with 8 comments

Sedan jag skaffade barn har jag upptäckt detta med podcast, en möjlighet att ostört lyssna på radioprogram i efterhand, lyssnar gör jag främst på tunnelbanan på väg till och från jobbet. Den tid då man ex kunde avnjuta God morgon världen under söndagens förmiddag i lugn och ro medans man åt frukost är sedan länge förbi, vid bordet sitter nämligen en pratkvarn i form av en tolvåring, som dessutom vill ha allehanda udda TV program på medans man äter frukost.

En av mina favoritpoddar är Historiepodden, den görs av två gymnasielärare, Robin Olovsson och Daniel Hermansson. Podden spelas in under enkla förhållanden, oftast hemma i köket hos någon av upphovsmännen, där det samtalas om ett historiskt ämne, det kan vara en händelse eller en person, ibland stiger intensiteten i samtalet när det uppstår någon oenighet, men det är mer hjärtligt än rått. Ämnesvalen kan ibland överraska och ibland har jag varit lite skeptisk, men jag har alltid fastnat när jag väl börjat lyssna. Historiepodden är såväl informativ som underhållande, jag har i samband med att jag lyssnat återknutit bekantskapen med kända skeenden i historien såväl som upptäckt personer och händelser som jag inte känt till eller tidigare sett som mindre intressanta.

Andra poddar jag lyssnar på är, såvida podden intresserar dig sök på den i din poddapp, jag har valt att inte länka till poddarna då länkar är färskvara och ofta förändras:

Kategori Nyheter och samhälle

 • DN Intervju med Johar Bendjelloul, en underbar radioröst med ett förflutet från SR och SVT
 • Studio DN
 • God morgon världen, sänds i P1 på söndagsmorgnarna
 • Europapodden
 • Konflikt, P1

Kategori Natur

 • Naturmorgon, P1
 • Natur på SL kortet, en podd där upphovsmannen besöker Stockholms tunnelbanestationer och gör ett naturbetonat nedslag i närområdet, då det finns 100 tunnelbanestationer har han några stationer kvar att besöka
 • Naturpodden, produceras av Biotopia i Uppsala
 • P2 fågeln, ett gammalt radioprogram som finns tillgängligt som podd
 • Pippipodden, en västkustbaserad podd om fåglar med två underbara personligheter
 • Veckans fågel, korta, informativa och roliga avsnitt om våra vanligaste fåglar

Kategori Historia

 • Historiepodden, läs mer om den i inledningen
 • Vetenskapsradion Historia, P1
 • P3 Historia

Detta är bara några av de poddar jag lyssnar på, jag lyssnar frekvent på ytterligare ett 10-tal, ex fotbollsarena radiosporten, men dessa återkommer jag till i ett framtida inlägg.

 

 

 

Annons

8 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Måste ta itu med detta med poddar. Detta låter ju så himla intressant och praktiskt. Man ska alltså börja med att skaffa sig en poddapp. Tack för inspirationen:)

  Gilla

  Eva

  28 maj, 2018 at 09:01

 2. Har funderat mycket på både poddar och böcker man lyssnar på då jag tycker det är sååååå tråkigt att läsa böcker. När jag var yngre läste jag mycket böcker, men min senaste bok jag köpte var John Grisham, Agenten, för över tio år sedan. Fortfarande inte öppnat den.😁

  Gillad av 1 person

  John

  28 maj, 2018 at 14:46

  • Jag läser numera bara facklitteratur, en podd kan man ju lyssna på när man gör något annat, ex lagar mat

   Gilla

   melkerlarsson

   28 maj, 2018 at 15:13

 3. Jag hör ibland talas om poddar som ska vara både kul och intressanta men jag tror inte att jag någonsin kommer att falla för det. Jag lyssnar inte på ljudböcker heller eller på musik i hörlurar. Jag vill helt enkelt höra om det händer något runt omkring och det spelar ingen roll om jag sitter hemma i min egen soffa. Jag gillar inte att vara utestängd från ljud runt omkring. Det är nog en vana från när jag alltid ville höra vad barnen hade för sig.

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  28 maj, 2018 at 21:55

  • Hemma i köket lyssnar jag via högtalare som jag ansluter till mobilen, för mig är hörlurar något man använder för att inte störa andra.

   Gilla

   melkerlarsson

   28 maj, 2018 at 22:34

 4. Poddar gillar jag också. Man kan lyssna när man vill och det finns så många att alla kan hitta något intressant.

  Gillad av 1 person

  Kristallina

  28 maj, 2018 at 22:33

 5. Har inte lyssnat på poddradio. Fast det låter intressant, så länge du inte nämner sportradion. Jag lyssnar ofta på gamla radioprogram via Spotify. Anslutet till högtalare. Precis som Ingrid här kommenterade, så gillar inte jag heller att stänga ljud ute genom lurar.

  Gillad av 1 person

  surridurr

  29 maj, 2018 at 17:43


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: