Mina reflektioner

Hemskyddsspelet skulle nog inte gått hem idag

with 2 comments

Vi har ju alla fått den nya versionen av ”Om kriget kommer” hem i brevlådan, den heter dock numera ”Om krisen eller kriget kommer”, vilket i dagens moderna och därmed sårbara samhälle är en mer lämplig titel då krisen kan uppstå p g a något som inte alls är fientligt relaterat.

När den första versionen av föregångaren ”Om kriget kommer” kom ut var den personliga beredskapen per definition högre, många hade fortfarande en vedspis till hands och få av oss var då beroende av kyl och frys, dessutom kunde människorna (läs kvinnorna) på den tiden laga mat från grunden av de råvaror som för tillfället fanns tillgängliga. Någonstans i mina gömmor har jag fortfarande en av de alla versioner av ”Om kriget kommer” som kom ut.

När jag och sonen i veckan besökte Leksaksmuseet i Fisksätra hittade vi spelet ”Hemskyddsspelet” i en av montrarna, jag har ingen aning om årtalet då spelet gavs ut, men förmodligen under krigsåren eller under de tidiga åren under det kalla kriget. Vi såg inte hela spelet, men det var tydligt att spelet skulle utbilda det svenska folket i hur man hanterade en krigssituation. Kanske är det dags för en uppdaterad version, men om man vill få ungdomarna intresserade måste nog spelet vara digitalt, spektakulärt och dramatiskt, annars kan man nog glömma den yngre generationen.

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ja inte skulle det vara helt lätt att intressera dem för något sådant inte – tyvärr, för det första som ryker om något händer är väl det digitala gissar jag. Trots att jag inte är någon ungdom och trots att jag var med (om än som barn) när det mesta gjordes från grunden tror jag faktiskt att även jag skulle bli ganska ordentligt handfallen… det är väl bara att erkänna det!

  Gillad av 1 person

  Anne

  25 juni, 2018 at 21:34

 2. Vi har spelat många brädspel med våra barn och de har ofta varit de som har tjatat om att vi ska spela. Men nu ligger spelen orörda och ingen av de vuxna ungarna är intresserad längre. Så du har nog rätt i att det är annorlunda tider nu och att de hänger med i det nya.
  Beredskapen är nog lite för dålig hos de flesta. Man tänker att man borde…men sedan glöms det bort till nästa gång man får en påminnelse. Jag tror att vi klarar oss ganska bra i alla fall.

  Gillad av 1 person

  Ibod11 - Ingrid

  25 juni, 2018 at 21:39


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: