Mina reflektioner

Vitkindad gås förväxlas ofta med kanadagåsen

with 2 comments

Den vitkindade gåsen förväxlas av den breda allmänheten ofta med kanadagåsen, precis som gråsparvar ofta förväxlas med pilfinkar, det finns dock som framgår av bilden nedan stora skillnader mellan kanadagås och vitkindad gås, den vitkindade gåsen har en helt annan färgteckning, tydligt svart och vit, samt är betydligt mindre än kanadagåsen. Egentligen är den enda likheten att de är nykomlingar i Sverige, men de har kommit hit på olika sätt.

Den vitkindade gåsen är en fågel som länge enbart häckade i arktiska områden såsom Grönland, Svalbard och Novaja Zemlja, när jag började skåda fåglar på 70-talet var den vitkinade gåsen näst intill en raritet som i Sverige mestadels sågs under flyttning till sina häckningsområden, men sällan eller aldrig i Stockholmsområdet. Den första kända häckningen i Sverige skedde i Härjedalen 1952 och sedan början av 70-talet häckar den årligen i Sverige, den har därefter snabbt spridit sig i Sverige och numera häckar den utefter stora delar av östkusten och har under senare år även etablerat sig på västkusten. Den vitkindade gåsen har därmed i stor utsträckning introducerat sig själv i Sverige, även om en viss utplantering lär ha skett.

Kanadagåsen är införd i Europa av människan, de första inplanterades i London under 1600-talet. I Sverige infördes den i större omfattning under 1920- och 30-talet, antalet fåglar växte raskt genom fortsatt utplantering och naturlig förökning, utplanteringarna fortsatte ända fram till 1970-talet. Idag är kanadagåsen spridd över stora delar av norra Europa, den är dock talrikast i Sverige och Storbritannien.

Written by melkerlarsson

25 juni, 2018 den 21:13

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag tror att många inte har en aning om hur vitkindad gås ser ut men att de ser en vit fläck på kanadagåsen och tänker att jaha, där har vi en vit kind = vitkindad gås.
  Jag visste inte ens att det fanns pilfinkar innan jag av en ornitolog fick lära mig att det inte finns gråsparvar i Jämtland utan bara pilfinkar. Sedan dess vet jag hur man skiljer dem åt. Det var några år sedan så nu kanske det även finns gråsparvar där.

  Gillad av 1 person

  Ibod11 - Ingrid

  25 juni, 2018 at 22:27

 2. Här nere i Skåne har vi bara Kanadagåsen på vintern, men i år har den vitkindade gåsen stannat i mängder. Om de börjat häcka eller det är ungfåglar vet jag inte, men kan tro att säkert börjar häcka här nere. Grågåsen har helt blivit en stannfågel här numera, till böndernas förtret. Gråsparv och pilfinkar (honor) har jag svårt att se skillnad på. Såg och fotade men första gråsparv för någon vecka sedan, annars har jag bara, vad jag vet, inte sett gråsparvar på kanske 20 år.

  Gillad av 1 person

  John

  26 juni, 2018 at 01:52


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: