Mina reflektioner

Tidningen Se

with 3 comments

Jag minns Se från min uppväxt, hemma var den inte så vanligt förekommande, men hemma hos en del släktingar och vänner till familjen kunde man allt som oftast hitta en trave med Se, jag minns särskilt reportagen från rymdresorna, månlandningen och Vietnamkriget med stora bilduppslag och högupplösta bilder, annat än de grumliga bilderna som man såg i dagstidningarna och på TV. 

Tidskriften Se var en svensk bildtidning som grundades 1938 med amerikanska Life som förebild, tidskriften riktade sig främst till en manlig publik med reportage om sport och bildrepotage från den tidens stora händelser, men sedan kom TVn, under 70-talet försökte man locka kunderna med alltfler lättklädda eller mer korrekt oklädda damer, tyvärr är det väl det som Se mestadels kommer att bli ihågkommit för, men det gick inte så bra då tidskriften lades ner 1981. Under glansdagarna arbetade kända fotografer såsom Lennart Nilsson och KW Gullers för Se, men dom hade nog sedan länge lämnat samarbetet när de lättklädda damerna gjorde entré.

När jag tittar in hos Återbruket, en second hand bokhandel i Skarpnäck, kan man då och då hitta ett gammalt nummer av Se till försäljning, jag bläddrar i dom gamla tidningarna och inser hur mycket jag saknar fotojournalistiken som alltmer kommit i skymundan. Jag inser dock att marknaden inte finns idag, vem vill titta på bilder från en händelse som ligger en – två veckor tillbaka i tiden när man redan sett händelsen i form av bilder på nätet och som rörliga bilder i högupplöst TV.

Written by melkerlarsson

27 juni, 2018 den 08:44

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag minns också Se. En fantastisk tidning!

  Gillad av 1 person

  Eva

  27 juni, 2018 at 09:54

 2. Den kom jag aldrig i kontakt med och senare uppfattade jag bara att det var just ”lättklädda damer” i den. En sådan tidning som många säger att de läser för reportagens skull. Det kanske stämmer. Det är säkert många bra reportage i diverse tidningar som lockar med lätt klädsel på både män och kvinnor. Kul att få veta att Se var annorlunda från början 😀

  Gillad av 1 person

  Ibod11 - Ingrid

  27 juni, 2018 at 14:21

  • Tyvärr är det de lättklädda damerna på 70-talet som kommer att bli tidningens eftermäle och det alla minns.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   27 juni, 2018 at 16:09


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: