Mina reflektioner

Ett besök på Naturhistoriska museet i Göteborg

with 2 comments

När jag och sonen i förra veckan besökte Göteborg och slottsskogen behövde vi en välbehövlig paus från värmen, så efter att vi spelat bangolf styrde vi stegen mot det Naturhistoriska museet, innanför museets tjocka väggar fann vi svalkan.

Naturhistoriska museets två paradobjekt är den sk Malmska valen, en blåval som strandade i närheten av Göteborg 1865 och som därefter stoppades upp, den är med stor sannolikhet den enda uppstoppade blåvalen i världen och den uppstoppade afrikanska elefanten, en bjässe som när han levde vägde kring 6 ton.

Den Malmska valen var efter att den stoppats upp ofta på turné, den har besökt b l a Berlin och Stockholm, inne i valen har det funnits café och ett å annat par har t o m förlustat sig inne i valen, men numera är den bara öppen vid särskilda tillfällen. Den afrikanska elefanten sköts på beställning i Afrika 1948, idag, 70 år senare känns det fullständigt verklighetsfrämmande att ett museum skickar en grupp personer till Afrika med en lista på vad man vill ha med sig hem, den elefanten som står museet valdes omsorgsfullt ut innan han sköts och stoppades upp. Tänk om en sådan ”inköpslista” läckt ut idag, det skulle säkerligen bli ”upplopp” på sociala medier och han som författat listan skulle nog få skaffa en skyddad identitet. Sedan måste jag medge att elefanten är väldigt imponerande, konservatorn har uppenbarligen gjort ett enastående jobb.

Vi gillade Göteborgs Naturhistoriska museum, men man kan konstatera att museet delvis är ett museum över hur museum såg ut förr i tiden, ungefär som Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm såg ut när jag var liten, montrar fullpackade med djur, pedagogiken skulle behöva förbättras. Jag antar dock att Västra Götalands regionen som numera är museets huvudman inte har möjligheten att ge museet samma resurser som ett statligt museum i Stockholm kan få. Dock fann vi museet mycket sevärt, för mig var det en resa bakåt i tiden, till min barndom, museet har trots resurserna en hel del att erbjuda sina besökare.

Annons

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Vi var där när barnen var yngre och de tyckte om att gå omkring och titta på allt. Det gjorde jag och min man också men jag håller med om att det kunde ordnas på ett roligare sätt. Men elefanten är imponerande. Tråkig historia bakom tyvärr.

  Gillad av 1 person

  Ibod11 - Ingrid

  3 juli, 2018 at 11:47

  • För 70 år sedan var det nog inte det minsta kontroversiellt, men med dagens syn på saker och ting ter det sig ju väldigt märkligt, men den är verkligen imponerande.

   Gilla

   melkerlarsson

   3 juli, 2018 at 13:19


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: