Mina reflektioner

Folk förstår uppenbarligen inte ordet ”eldningsförbud”

with 5 comments

Lyssnar på Studio Ett i P1, ett inslag om eldningsförbud fångade mitt intresse, tänk att det finns folk som inte förstår vad ett eldningsförbud innebär och en av de största farorna är tydligen engångsgrillarna, förutom att de ställs direkt på marken så hanteras de allt som oftast av mer eller mindre berusade personer.

Förutom att engångsgrillen utgör en brandfara och är en miljöbov tycker jag att grillresultatet är mer eller mindre värdelöst, engångsgrillar duger i princip enkom till att grilla korv på, för en köttbit är värmen helt enkelt inte tillräcklig. Jag har en liten klotgrill, men den har jag inte använt denna sommar trots att eldningsförbudet upphävdes under period, även om risken för att jag skulle starta en mark- eller skogsbrand om jag grillar på min innergård är minimal, jag tar dock inga risker.

Under det efterföljande Dagens Eko talas det i princip bara om skogsbränderna som pågår och om de Italienska brandsläckningsflygplanen, en stilla undran infinner sig, varför har inte ett land som Sverige egna brandsläckningsflygplan? Borde inte den svenska pappers- och skogsindustrin kunna gå ihop och finansiera ett par brandsläckningsflygplan? Det är ju trots allt deras näring som tar skada av de många skogsbränderna.

 

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Lyssnade också på det. Din idé om att pappers- och skogsindustrin kunde bidra till dessa flygplan är riktigt bra. Ring till ”Ring P1” och berätta det!

  Gillad av 1 person

  Kristallina

  18 juli, 2018 at 20:27

 2. Även när brandfaran inte är någon risk är engångsgrillarna ett riktigt gissel. Folk bryr inte sig att ta med dem utan lämnar dem kvar eller slänger dem i naturen.

  Gillad av 1 person

  John

  18 juli, 2018 at 20:38

 3. Har precis kommit hem efter en tur till Hälleskogsbrännan – ett naturreservat som bildades efter Salabranden 2014. Om folk begrep att en enda liten engångsgrill kan ge det resultatet (även om det inte var en engångsgrill just den gången) så kanske, kanske de skulle tänka till (fast jag hyser inga större förhoppningar).

  Gillad av 1 person

  Anne

  18 juli, 2018 at 22:30

 4. Kanske blir det som du föreslår när alla kostnader för bränderna har räknats ihop och man ser att det skulle löna sig med större beredskap. Det är ju tyvärr oftast ekonomin som styr.

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  19 juli, 2018 at 08:46

 5. Håller med dig 1ill 100%

  Gilla

  Surridurr, Lakritskillen

  20 juli, 2018 at 23:13


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: