Mina reflektioner

Hur klarar träden torkan?

with 6 comments

Träd har varit lite i fokus för mig den senaste tiden, vi har ju alla sett björkarna som ikläder sig höstdräkt med gula löv redan under andra halvan av juli, hur kommer det att gå för dom? Björkarna lär nog snart följas av andra träd, hur hösten kommer att se ut vågar jag knappast tänka på.

Svaret är nog att de flesta kommer att överleva, nästa vår kommer vi åter att få se de små gröna musöronen på björkens grenar. Dock kommer säkerligen träd som växer på en karg plats där det även en normal sommar är svårt att överleva få det svårt, så visst kommer vi få se döda träd nästa år.

De träd som kommer att få det tuffast är nog de träd som växer i en hårdgjord omgivning, där de omges av asfalt och stensättningar, det handlar då om träd som växer i en stadsmiljö, ex i alléerna och på torgen i våra städer. När det regnar på en hårdgjord yta rinner det mesta vattnet ner i det kommunala dagvattensystemet, trädens rötter får ta del av en relativt begränsad mängd av regnvattnet.

Här hemma i Skarpnäck har vi gott om träd utefter våra gator, de flesta har stått här sedan området bebyggdes för mer än 30 år sedan, så dom lär klara sig, men för relativt nyplanterade träd i stadsmiljöer blir det nog tufft såvida dom inte stödvattnas.

Bilden nedan illustrerar ganska väl hur det oftast ser ut i en stadsmiljö, en allé omgiven av hårdgjorda ytor, gång och cykelväg samt en gata för biltrafiken, inte mycket yta som träden kan fånga upp regnvatten från, bilden är inte nytagen.

Idag är gräset på Pilotgatan i Skarpnäck brunbränt, fullt med torra löv och marken är snustorr, just de här träden är gamla så de kommer säkerligen att överleva även denna torra sommar.

 

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Du har säkert rätt men som det ser ut är det lika illa även på icke ”hårdgjorda” ytor – här ute i obyggden står skogarna gula/bruna med lite inslag av gröna barrträd. Förhoppningsvis återhämtar sig de flesta men som du skriver är det säkert några, särskilt yngre exemplar, som inte kommer att komma igen också.

  Gilla

  Anne

  25 juli, 2018 at 10:12

 2. Ja, nog kommer de flesta träd tillbaka. Det tror jag också. Men det är synd på alla de som inte klarar sig. Det måste vara ett dilemma för kommunerna. Slösa vatten på att vattna alla nyplanterade träd eller spara på vatten.

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  25 juli, 2018 at 15:04

  • Dom träd som inte överlever i skogen bidrar ändå till naturen som hem för insekter mm, vi skulle egentligen behöva fler döda träd än vi har i skogarna än vad vi har idag.

   Gilla

   melkerlarsson

   25 juli, 2018 at 15:58

   • Det stämmer men det måste ändå till en avvägning. Jag tänker på hur barkborrar t ex kan ställa till det om det ligger för många fallna träd. Det var väldigt bråttom att få bort allt efter stormarna som var. Men i normala fall behövs nog även de döda träden i skogen.

    Gillad av 1 person

    ibod11 - Ingrid

    25 juli, 2018 at 17:16

 3. Gudrun var en katastrof, men ett litet antal döda träd är bra, men vi måste nog börja fundera på hur vi planterar träd, en skog som enkom innehåller tätt planterade granar är varken vacker eller brandsäker.

  Gillad av 1 person

  melkerlarsson

  25 juli, 2018 at 20:03

 4. Tror också du har rätt. Har ett naturreservat i närheten. Där såg jag flera unga, döda träd.

  Gillad av 1 person

  Kristallina

  26 juli, 2018 at 19:38


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: