Mina reflektioner

Priset på mat lär påverkas av torkan

with 8 comments

Den svenska spannmålsskörden kommer enligt en prognos bara bli 65% jämfört med det normala, allt beroende på den rådande torkan, varför Sverige kommer att få importera spannmål när vi normalt exporterar.

Detta kommer förmodligen att påverka priset på såväl bröd och exempelvis mjöl under den kommande vintern, det lär knappast uppstå hungerkravaller eller brödbrist, men vi kommer säkerligen att få betala mer för vårt dagliga bröd än vad vi är vana vid. Vi lär nog även få betala mer för svenska grönsaker och rotfrukter som odlas på friland, ex morötter och potatis då dessa denna sommar kommer att kräva mer konstbevattning.

Då vi inte är det enda land i Europa som drabbats av torkan lär vi under de kommande månaderna få betala mer för grönsaker från södra Europa, så matpriserna lär generellt gå upp under den kommande hösten och vintern. Även priset på nötkött kan komma att påverkas av den rådande torkan, då handlar det främst om bristen på foder, vilket kan leda till ett behov av nödslakt av nötkreatur, vilket jag verkligen hoppas inte behöver ske. Om nu det värsta skulle inträffa kan detta leda till låga priser på nötkött under den kommande hösten, vintern och våren, men låt oss hoppas att så inte sker.

8 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hemskt är det! Jag hoppas också det inte behöver gå så långt som till nödslakt men vad jag förstår har många redan bokat in slakt – väntetiderna är tydligen ohyggligt långa.

  Gillad av 1 person

  Anne

  25 juli, 2018 at 23:23

 2. Försökt ett antal gånger att kommentera, men det går inte……

  Gillad av 1 person

  Surridurr, Lakritskillen

  26 juli, 2018 at 05:04

 3. Jag tror att det är ofrånkomligt med nödslakt av många djur och då blir det nog billigare kött. Det finns mycket som är ledsamt med det, både för djurens och djurägarnas del. Åven om jag själv avstår från kött så känner jag med alla bönder som har kämpat för att bygga upp en fin besättning och nu måste börja om från början (om de inte går i konkurs).

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  26 juli, 2018 at 07:59


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: