Mina reflektioner

Idag tog jag en tur med Saltsjöbanans veterantåg

with 7 comments

Idag åkte jag med Saltsjöbanans veterantåg från Sickla till Saltsjöbaden, efter en halvtimmes uppehåll i Saltsjöbaden tog jag veterantåget tillbaka mot stan, denna gång klev jag av vid station Nacka för att handla i Sickla köpkvarter, dagens resa var ett typexempel på när resan i sig är målet, inte destinationen.

Tågsättet består av motorvagn 15 som byggdes av ASEA i Västerås 1912 och manövervagn nummer 22 som även den byggdes av ASEA 1912, dessa kom att gå i trafik på Saltsjöbanan fram till 1976, då de nya blåa modifierade tunnelbanevagnarna tog över, vilka än idag trafikerar Saltsjöbanan och lär göra det under ytterligare många år. Vagnarna ägs av Stockholms Spårvägsmuseum, för drift och underhåll svarar dock Stockholm-Saltsjöns Museiförening, ett liknande upplägg finns för veterantågen på Roslagsbanan.

Under uppehållet i Saltsjöbaden var man inte direkt sysslolös, det fanns många gamla bekanta att snacka med och att vara utomhus denna svala lördag var helt klart uthärdligt, +22-23, vilket får betraktas som näst intill kyligt jämfört med hur det varit tidigare i veckan. Efter att jag handlat i Sickla styrde jag snabbt stegen hemåt då jag absolut inte ville missa premiären av Premier League (Engelska ligan), även om den första matchen spelades i går så är lördagen den ”äkta premiärdagen”.

Saltsjöbanans veterantåg kommer att trafikera Saltsjöbanan även lördagen den 18 augusti och söndagen den 19 augusti, tåget gör tre tur- och retur resor mellan Henriksdal och Saltsjöbaden de aktuella dagarna, tidtabellen hittar du på Stockholm-Saltsjöns Museiförenings hemsida.

Bilden nedan visar vagn 15 och 22 under ett uppehåll i Saltsjö-Duvnäs i väntan på tågmöte med ett av de ordinarie tågen på Saltsjöbanan.

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Oj, så kul 🙂
  Det där skulle även jag vilja göra. Jag är ju lite förtjust i ”gamla grejer” 🙂

  Gillad av 1 person

  Lollo

  11 augusti, 2018 at 17:30

 2. Härligt gammalt träklätt tåg!😊 Finns ett sådant här i tågmuseet i Kristianstad.

  Gillad av 1 person

  John

  11 augusti, 2018 at 21:12

 3. Vilket vackert gammalt tåg. Lite speciellt att åka med ett sådant men kanske sittkomforten inte är som i de nyare tågen. Det spelar ju ingen roll när, som du skriver, resan är själva målet och då är det ju just detta man vill ha 🙂 Trevligt att träffa gamla bekantingar också 😀

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  13 augusti, 2018 at 13:09

  • Sittkomforten är faktiskt god, trots att tåget har 106 år på nacken. Järnvägen byggdes av Wallenberg, nåja han finansierade den, så de som reste med banan på den tiden var höginkomsttagare, så det var hög kvalité på allt.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   13 augusti, 2018 at 17:57


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: