Mina reflektioner

Idag firades det att ångbåten fyllde 200 år i Sverige

with one comment

I år är det 200 år sedan de första turerna med ångbåt enligt tidtabell genomfördes i Sverige och därmed förmodligen den första trafiken överhuvudtaget enligt tidtabell i Sverige, jubiléet firades idag med en ångbåtskortege från Riddarholmen till Drottningholm.

Jag och sonen uppsökte en plats på Långholmen, en plats som visade sig vara perfekt om man ville njuta av ångbåtarna, ångvisslorna och fotografera ångbåtarna när dom passerade på sin väg mot Drottningholm, många bilder blev det.

I augusti 1818 inleddes trafiken mellan Stockholm (Riddarholmen) och Drottningholm, för första gången hade människan en kraftkälla som man själv kunde styra över och som fungerade oberoende av vind eller strömmande vatten. Därefter exploderade utvecklingen och redan under 1820-talet fanns det ångbåtstrafik mellan Stockholm och nästan alla städer i Mälardalen, från Riddarholmen som länge var Stockholms enda kaj för ångbåtar kunde man ta sig ut i världen såvida man nöjde sig med Enköping, Strängnäs, Västerås och Örebro. Detta var nog gott nog för en befolkning där de flesta knappast varit utanför sin egen socken, Örebro var nog lika exotiskt för dem som Bali är för oss idag.

Fartyg som deltog i dagens kortege:

  • Ångisbrytaren: Sankt Erik
  • Ångfartygen: Mariefred, Blidösund, Ejdern, Storskär, Drottningholm och Motala Express,
  • Ångfärjan: Djurgården 3
  • Ångsluparna: Tärnan, Frithiof, Gerda och Hjerter Kung,
  • Ångbogserbåtarna: Rex och Örnen
    • mfl ångdrivna fartyg

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Det var säkert precis så exotiskt att komma till t ex Örebro på den tiden, som det idagär med Bali.
    Hisnande tanke.
    Här var det på den tiden badkurort, med gyttjebad. I parken fanns då ett badhus där tvätterskorna utförde sitt tvagningskur med gyttja på de rika Stockholmare som hade råd att åka hit för att bada.

    Gillad av 1 person

    Surridurr, Lakritskillen

    26 augusti, 2018 at 19:38


Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.